Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Μη φοβάστε την Παναγία Σουμελά»

Με το επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν έχει λόγους να φοβάται την ελευθερία ιδεών, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις κύκλων που αμφισβήτησαν τη σύνεση της απόφασης των αρχών να επιτρέψουν την τέλεση λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
 
Σε δημόσια ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πολιτεία, όπως η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, αλλά και στο Κυπριακό.
«Οποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του, δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών», είπε ο ...
Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ενωση Επιχειρηματιών Τουρκίας, στο Γκαζίαντεπ, προτρέποντας μάλιστα τους ακροατές του να ανατρέξουν στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που «δεν φοβόταν τέτοια πράγματα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέδωσε σε προσπάθεια πρόκλησης αναταραχής τη δημιουργία κλίματος φόβου που τροφοδοτήθηκε από αιτιάσεις περί ευρωπαϊκών πιέσεων και υποταγής σε μια οικονομική λογική. «Επιτυχία είναι να φοβίσεις τον φόβο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε επίσης να αναδείξει μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί από την κυβέρνησή του, τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι φέρνουν την Αγκυρα σε πλεονεκτική θέση.
«Αν μπορούμε σήμερα να ρωτάμε τον Ελληνα πρωθυπουργό πότε θα ανοίξει το τέμενος στην Αθήνα, είναι επειδή εμείς έχουμε κάνει βήματα», είπε. 
Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά»
Με την ίδια λογική παρουσίασε ο Ερντογάν και το θέμα του Κυπριακού.  
«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να μας επικρίνει. 
Γιατί; 
Διότι εμείς μπορούμε και λέμε: κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό. Το κάναμε στο δημοψήφισμα. 
Εσείς τι κάνατε; 
Μας εξαπατήσατε. 
Γι' αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα».
Εnet 

Δεν υπάρχουν σχόλια: