Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Μέτρα κατά του μύκητα που σκοτώνει ελληνικά πλατάνια από την ΕΕ



Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, μια ασθένεια που οφείλεται σε ξενόφερτο μύκητα, νεκρώνει δέντρα στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο και απειλεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, προειδοποιεί ο ......ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη μέτρων από την ΕΕ για την αντιμετώπισή του.
Ο μύκητας Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια των πλατάνων πιθανολογείται ότι έφτασε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρει ο κ. Αρσένης με αφορμή την κατάθεση ερώτησής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) o παθογόνος μύκητας έφτασε στην Ελλάδα τo 2003, πιθανώς μέσω μολυσμένων φυτών από ιταλικά φυτώρια. Έχει ήδη καταστρέψει πλατάνια στη...

νοτιοδυτική Πελοπόννησο και σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές έχει εμφανιστεί και στην Ήπειρο και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Δεδομένου ότι ο μύκητας έχει χαρακτηρισθεί ως παθογόνο καραντίνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στη διακίνηση φυτικού υλικού και να τα εφαρμόσει άμεσα προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση» δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Σε πόλεις της Γαλλίας και Ιταλίας η ασθένεια έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και έχει καταστρέψει το 80-90% των δέντρων πλατάνου. Ο παθογόνος μύκητας έχει καταγραφεί επίσης στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Αρμενία, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την παρουσία του στην Ισπανία, την Τουρκία και την Αλγερία» επισημαίνει.

Τονίζει ακόμα ότι τα πλατάνια αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ποικιλότητας, και χάρη στο βαθύ ριζικό τους σύστημα προστατεύουν από τη διάβρωση τις όχθες των ποταμών και καθαρίζουν τα νερά από ρύπους.
Σύμφωνα με την Απογραφή Δασών του 1992, οι πλάτανοι καταλαμβάνουν το 2,6% της συνολικής δασοκάλυψης της Ελλάδας, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο των 1.000 μέτρων.
 
i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: