Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Σε κλοιό η Αγκυρα

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου κυριαρχεί το Εβραϊκό Λόμπι, οδηγείται η σύγκρουση της Τουρκίας με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και με δεδομένο ότι οι πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες αποφασίζονται από τη Βουλή και τη Γερουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το Εβραϊκό Λόμπι συντάσσονται το Ελληνικό και το Αρμενικό, όπως και η σκληρή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία κυριαρχείται από έντονα αντιμουσουλμανικά αισθήματα. 
Πρόθεση όλων είναι «να νιώσει (η Αγκυρα) την οργή» του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η τουρκική στάση στο θέμα του Ιράν είναι «άκρως εχθρική» και αντιστρατεύεται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, οι αξιωματούχοι του Εβραϊκού Λόμπι πιστεύουν -και είναι μία θέση που εκφράζουν δημόσια- ότι η Τουρκία ηγείται αντι-ισραηλινού μετώπου με τη συμμετοχή του Ιράν, της Συρίας και της οργάνωσης ...
Χεζμπολάχ.
Η μάχη στο Κογκρέσο θα δοθεί για τρεις παραγγελίες αμερικανικού πολεμικού υλικού που χρειάζονται απαραιτήτως οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν ειδικά τους Κούρδους αντάρτες του PKK.
Η Τουρκία ζήτησε έξι μη επανδρωμένα αεροπλάνα και δύο επανδρωμένα, τα γνωστά Reapers, όταν είχε αποφασίσει να συγκρουστεί με το Ισραήλ που ήταν ο βασικός τροφοδότης της και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές. Η Αγκυρα δεν ακύρωσε καμία συμφωνία προμήθειας υλικού, αλλά το Ισραήλ επέλεξε προς το παρόν τον δρόμο των καθυστερήσεων στην παράδοση. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προωθήσει το αίτημα στο Κογκρέσο, ακριβώς επειδή έχει λάβει επιστολές από πολιτικούς που επηρεάζονται από το Εβραϊκό Λόμπι που σε αυτή τη φάση συνεργάζεται με τους Ελληνοαμερικανούς και τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής.
Οι Τούρκοι είχαν ζητήσει πέρυσι να αγοράσουν τρία Πάτριοτ αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε το αίτημα στο Κογκρέσο το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, «στο πλαίσιο της πίεσης (της Ουάσιγκτον) προς τον κ. Ερντογάν γίνονται σκέψεις παγώματος» και αυτού του αιτήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικούς μήνες το Κογκρέσο ενέκρινε την παράδοση δύο ελικοπτέρων Κόμπρα στην Τουρκία. Η παράδοση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου χρόνου. Ομως, ήδη μία ομάδα μελών του Κογκρέσου ενημέρωσε ότι θα καταθέσουν αίτημα για το πάγωμα και αυτής της πώλησης προς την Τουρκία με το επιχείρημα ότι η αμερικανική τεχνολογία μπορεί να καταλήξει στο Ιράν, στη Συρία και στη Χεζμπολάχ.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν αποδέχεται ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε τη λέξη τελεσίγραφο στην επίμαχη συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Μπιλ Μπάρτον δήλωσε ότι ο διάλογος με την Τουρκία για τα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες συνεχίζεται και δεν έκρυψε ότι τα προβλήματα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Αγκυρα το Ιράν, που αποτελεί τον μεγάλο εχθρό της Αμερικής, και το Ισραήλ που αποτελεί τον μεγάλο φίλο της υπερδύναμης.
Αντιδράσεις-Εκνευρισμός στην Αγκυρα
Με αμηχανία και εκνευρισμό αντέδρασε (καθυστερημένα) η τουρκική πλευρά στο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε σαφώς να το υποβαθμίσει δηλώνοντας στο δίκτυο Haber Turk ότι όλα βαίνουν καλώς τόσο στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις όσο και στις προσωπικές του επαφές με τον Ομπάμα. Ο Νταβούτογλου όμως, αντέδρασε «επιθετικά», υποστηρίζοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι δύο «απολύτως ισότιμα (!) κυρίαρχα κράτη». «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μπορεί να απευθύνει προειδοποιήσεις στην Τουρκία – ούτε ξένος ηγέτης που να συμπεριφέρεται έτσι στον Tούρκο πρωθυπουργό», δήλωσε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: