Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Το πείραμα του Γιώργου

Είναι φορές που ο Γιώργος Παπανδρέου δοκιμάζει το θυμικό των Δεξιών στο έπαρκο. Όλοι όσοι έχουν απομείνει να κοιτούν τον Σαμαρά με προσμονή, είναι σίγουρο ότι είναι απόλυτα συγχυσμένοι από το …παιδο, το οποίο ΄φτάσαμε να το κάνουμε πρωθυπουργό’
Οι αριστεροί για άλλη μία φορά κοιτούν με ζήλια, περιμένοντας το ξεροκόματο (πάντα τους θυμόταν το ΠΑΣΟΚ, αλλά σήμερα έγιναν πολλά τα μερίδια – και μάλλον χωρίς αντίκρυσμα), οι κεντρώοι, από την άλλη πλευρά, κοιτούν με ενδιαφέρον το ‘πείραμα’.
Όσο για τους ΠΑΣΟΚους, αυτοί είναι να τούς λυπάσαι. 
Τούς έμελλε να κάνουν πράξη όλα εκείνα που σεβάσμιοι οικονομολόγοι επεσήμαναν όλα αυτά τα χρόνια, από τον Ζολώτα και εντεύθεν. 
Γι’ αυτό και λιμάρουν κρυφά τις αλυσίδες του...
‘Αρκούδου’, μπας και δραπετεύσει από το Μαξίμου, για να ισιώσει το κόμμα.
Ίσως όμως, αυτός, που ζει τον George από κοντά, να έχει αντιληφθεί πράγματα, που ο μέσο ΠΑΣΟΚος αγνοεί.
Κατά τα άλλα, οι υπουργοί τελειώνουν κάτι ραντεβού με τους ‘ειδικούς’ της τρόικας και έχουν βάλει στόχο όταν βγει το πόρισμα να τούς βρει μακρυά από το Λεκανοπέδιο. 
Ετοιμάζονται για ολιγοήμερες διακοπές, ανάλογα με τις εκκρεμμότητές του ο καθένας – ανακοίνωσαν και ένα μάτσο νομοσχέδια, που ούτε η ειδησεογραφία δεν τα πρόλαβε παρά μόνο σε bullet-points.
Μόνο το media handling μπορεί να πάρει μερικές ημέρες παραπάνω…
Η κυβερνητική παύση αφήνει το πεδίο ελεύθερο στον Αντώνη να ανασάνει, να πάρει και μερικές πρωτοβουλίες, να κάνει και τις καλοκαιρινές περιοδείες, τα ‘μπουλούκια’ στην επαρχία, μπάς και ορθοποδήσει η Αξιωματική.
Γιατί η απαξιωμένη ΝΔ δεν βοηθάει ούτε το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, ενώνονται στα καφενεία οι ψηφοφόροι και συναγωνίζονται στις ιστορίες και τα ανέκδοτα για τους ‘αρχηγούς’.
Έτσι θα περάσουν οι ημέρες, να έρθει τής Παναγίας, να ευχηθούμε όλοι μαζί για το έθνος, για να ξεκινήσει το δεύτερο Season της διακυβέρνησης, με διευρυμένης διάρκειας επεισόδιο να προετοιμάζει το κοινό για τις εξελίξεις του επερχόμενου χειμώνα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες του Γιώργου θα πάνε κι αυτές διακοπές. Το αντίθετο.
Το μικρό ‘διάλειμμα’ από την κρίση, το οποίο θα βιώσουν και οι Έλληνες πολίτες στα πατρικά, τα εξοχικά και τις ΄φιλοξενίες’ στα χωριά, προσφέρεται για εναλλακτικού τύπου επικοινωνία, την οποία, αν το κρίνω σωστά, θα δούμε σύντομα.
Κάποια στιγμή είχα πιστέψει ότι θα δούμε τον Ομπάμα με σόρτς σε κάποια παραλία να κόβει βόλτες στην άμμο με τον Γιώργο και οι δημοσιογράφοι να τρέχουν σαν τρελοί να καλύψουν το γεγονός από όλες τις γωνίες.
Δεν το έχω απορρίψει ακόμη, ιδιαίτερα μετά από κάτι πρόσφατα ραντεβού υπηρεσιακών παραγόντων με άσχετη ατζέντα…
Ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Θα δείξει…
Ο Ιορδανίδης έγραψε πρόσφατα στην Καθημερινή ότι η τεχνοκρατική προσέγγιση στην κρίση, που υιοθετεί ο Παπανδρέου καταρρίπτει παλαιές δομές και η έκβασή της παραπέμπει είτε σε ένα θαύμα που περιμένουμε όλοι να γίνει, είτε στην κατάρρευση της πολιτικής. Θα πρόσθετα (και το έχω κάνει ήδη σε παλαιότερο post) ότι η πολιτική, με την παλιά (και κακή) έννοια είναι ήδη νεκρή.
Και σημειωτέον, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις, δεν τρέφω φιλο-Παπανδρεϊκά αισθήματα, είμαι μάλλον αδιάφορη για τις περιπέτειες των πολιτικών γόνων, απλώς βλέπω ένα checklist που άφησε ασυμπλήρωτο η προηγούμενη διακυβέρνηση να γεμίζει σιγά σιγά από το νεοΠΑΣΟΚ (πως λέμε New Labour;).
Έτσι τα πράγματα αλλάζουν. Και στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει όταν αλλάζει ο τρόπος που τα βλέπουμε.
Όπως έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας οι οποίοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν για να ξεφύγουν από το τέλμα, από τη ‘μη-διακυβέρνηση’.
Έτσι, το νεοελληνικό πείραμα, που απέρριψε έναν Καραμανλή, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα προχωρεί στο επομένο στάδιο.
Η δράση αυτή σημαίνει και κάτι άλλο, ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο ενισχύθηκε από την κρίση. Σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το αύριο.
Πέρα από τον 3ετή εκλογικό κύκλο και πέρα από κόμματα, τουλάχιστον όπως τα ξέραμε έως σήμερα…
ΑΛΕΞΙΑ ΣΚΟΥΤΑΡΗ
Η Αλεξία Σκούταρη είναι πολιτική αναλύτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: