Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Παρασκευάς Αντζας: ο επίμονος κηπουρός


Στη αρχή του περυσινού καλοκαιριού ο Παρασκευάς ΄Αντζας ειδοποίησε την ομάδα του (και όχι τους δημοσιογράφους) ότι σταματά τη μπάλα.  
Το επίπεδο του ποδοσφαίρου που είχε παίξει την χρονιά που τελείωνε ήταν υψηλό και οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι θα μπορούσε να συνεχίσει
Οι παράγοντες του Ολυμπιακού και ο πρόεδρός του προσπάθησαν πιεστικά να τον μεταπείσουν αλλά η παράξενη αυτή ποδοσφαιρική φυσιογνωμία είχε αποφασίσει τελεσίδικα.
Άνθρωπος κλειστός, αντιδημοσιογραφικός, από αυτούς που δεν κολάκευαν την εξέδρα ούτε αποθεωνόταν από αυτήν, ανέδιδε πάντα την αύρα μιας πεισματάρικης αξιοπρέπειας
Με συνοπτικές διαδικασίες αρνήθηκε τα εύκολα 500 χιλιάρικα που σήμαινε η ανανέωση του συμβολαίου του και επέστρεψε στην Ξάνθη, αφήνοντάς μας με τις καλύτερες αναμνήσεις του αρχοντικού του παιχνιδιού. 
Ο ΄Αντζας, θύμα της περηφάνειας του που τον είχε κάνει να εγκαταλείψει τον Ολυμπιακό και το 2004, είχε χάσει τον θρίαμβο του Ευρωπαϊκού. 
Εκεί είχε λάμψει μία άλλη προσωπικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο ...
Αντώνης Νικοπολίδης. Ποδοσφαιριστής σταρ, γοητευτικός, σοβαρός, επικοινωνιακός, αγαπημένος των φιλάθλων με κύρος στο γήπεδο και τα αποδυτήρια.  
Στην πολύχρονη καριέρα του είχε κερδίσει τα πάντα και θάπρεπε κανονικά να είναι χορτασμένος από δόξα, τίτλους και χρήματα.
Στην αρχή του φετεινού καλοκαιριού ο Νικοπολίδης ανακοίνωσε ότι σκεπτόταν την αποχώρηση.  
Την χρονιά που τελείωσε είχε καλές και κακές στιγμές και μία μεγάλη εμφάνιση με την ΄Αρσεναλ. Η ομάδα του είχε πραγματοποιήσει τις χειρότερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών και τίποτα δεν προοιωνιζόταν ότι η νέα σεζόν θα ήταν καλύτερη. ΄Οσοι εμπιστευόντουσαν το ποδοσφαιρικό ένστικτο του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού στοιχημάτιζαν ότι θα σταματούσε. Μετά από μεγάλο διάστημα αμφιταλαντεύσεων, υπαναχωρήσεων, διαρροών στον Τύπο και συζητήσεων με τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει.
Η φάση του χτεσινού αγώνα που ο Νικοπολίδης χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του για να κινδυνέψει άμεσα να δεχτεί γκόλ η ομάδα του, μας έκανε να θυμηθούμε τον ΄Αντζα.  
Ο γκολκίπερ δεν έφταιγε για την ήττα του Ολυμπιακού, απλώς σε κανένα σημείο του αγώνα δεν ενέπνεε τη σιγουριά παλιών του εμφανίσεων, κάτι που προφανώς ο ίδιος ήξερε από πριν-από τη στιγμή που σκέφτηκε την αποχώρηση. 
Και γέννησε μελαγχολικές σκέψεις για την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, ο οποίος δεν έχει τα ψυχικά αποθέματα να αποχωρήσει εγκαίρως από τον χώρο της δόξας του, να διαφυλάξει τον μύθο του και να παραδώσει ακέραια την εικόνα του στη συλλογική μνήμη. 
Και επειδή η ζωή έχει δείξει ότι αυτό συμβαίνει στους περισσότερους, η βουβή αποχώρηση του ΄Αντζα μοιάζει ακόμα πιο γενναία.
του Ανδρέα Πετρουλάκη
ΣΧΟΛΙΟ: Σας θυμίζει κάποιο πολιτικό πρόσωπο, η "βουβή αποχώρηση" του Παρασκευά Άντζα; 
Μήπως είναι, λέμε μήπως είναι χαρακτηριστικό των "Μακεδόνων" μας;
Ο Άντζας είναι από την Δράμα, πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στο χωριό του, τον "Κεραυνό" Μοναστηρακίου και στον "Πανδραμαϊκό" Α.Ο.,  από τον οποίο πήρε μετεγγραφή για την "Ξάνθη", τον ΟΣΦΠ κλπ 
Η καταγωγή του πρ. Πρωθυπουργού είναι από την Πρώτη Σερρών απέχει 20 km από την Δράμα και 23 km από το χωριό του Παρασκευά Άντζα, το Μοναστηράκι!
Λέτε τα "χαρίσματα" αυτά να είναι ίδιον των καταγόμενων από αυτή  τη περιοχή της Μακεδονίας; 
Να εκπέμπουν την "αύρα μιας πεισματάρικης αξιοπρέπειας και να φεύγουν με ψηλά το κεφάλι" ! 
Λέτε τα γονίδια να είναι τόσο ισχυρά;
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: