Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Πόλεμος Εξεταστικών ΠαΣοΚ - Ν.Δ.

Η Ρηγίλλης ζητεί από τον Αρειο Πάγο να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες Ξυνίδη, Πεταλωτή

Πολεμικές διαστάσεις παίρνει πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. στη Βουλή. 
Ηδη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση απ’ όλες τις εξεταστικές, εν όψει και της επικείμενης σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία, στην οποία εμπλέκεται και ο τέως πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής. 
Από την άλλη πλευρά, στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σκευωρία του ΠΑΣΟΚ με στόχο να εκθέσει την αντιπολίτευση και να αποπροσανατολίσει από τα οξύτατα προβλήματα στην οικονομία.
Χθες, η Ν.Δ. επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, ζητώντας ευθέως από τον ...
εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Τέντε, να προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κ. Σ. Ξυνίδη, ο οποίος, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ., «με την ψήφο του συνέβαλε στον πρώτο αποχαρακτηρισμό δημόσιας γης και παράδοσης της στην Ι. Μ. Βατοπεδίου», αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος «κατά παράβαση της μυστικότητας της συνεδρίασης του Πρωτοδικείου», γνώριζε την απόφαση πριν από την έκδοσή της.
Ηταν η δεύτερη επίκληση της Δικαιοσύνης σε σχέση με την υπόθεση του Βατοπεδίου από τη Ν.Δ., μετά την προχθεσινή καταγγελία από τους κ. Ανδ. Λυκουρέντζο και Ευρ. Στυλιανίδη, στον Αρειο Πάγο για σκευωρία σε σχέση με τα πορίσματα για τις ανταλλαγές.
Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στην ολομέλεια, όπου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Κ. Μαρκόπουλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση «ατέρμονα λαϊκισμό» και «πολιτική σκευωρία» κατά των πολιτικών της αντιπάλων: «Υποχρεωθήκατε να αποφασίσετε την παγίδευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την προσπάθεια ακύρωσης του αντιπολιτευτικού έργου μέσα από τη διαδικασία των εξεταστικών επιτροπών», πρόσθεσε. «Πολιτικές σκευωρίες να τις αναζητήσετε μόνο στη δική σας πολιτική παράταξη», ανταπάντησε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής.
Χθες, όμως, και η Επιτροπή Ομολόγων έγινε το σκηνικό οξύτατης αντιπαράθεσης, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επιτίθενται στον πρόεδρο της Εξεταστικής, κ. Ντίνο Ρόβλια, για διαγραφή από τα πρακτικά της απειλής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ προς τον μάρτυρα. Προχώρησαν μάλιστα σε δήλωση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «επιχειρεί να εκλάβει το ζητούμενο ως δεδομένο» και ότι «ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο, προχωρώντας σε εκφοβισμούς μαρτύρων». 
Η ανακοίνωση ήταν προσωπική επίθεση στον κ. Ρόβλια, καθώς αναφέρει ότι «για όλες αυτές τις ωμές παραβιάσεις, για τις οποίες κ. Πρόεδρε φέρετε ακέραια την ευθύνη, σας δηλώνουμε ότι προσερχόμαστε με επιφύλαξη στην Επιτροπή». 
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απάντησαν στον ίδιο τόνο, «χαρακτηρίζοντας προφανές ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. επιχειρούν να παρακωλύσουν το έργο της επιτροπής», προετοιμάζουν δε «σκηνικό οριστικής αποχώρησης».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές έλεγαν ότι διαπιστώνουν αλλαγή στάσης των βουλευτών της Ν.Δ. από την ημέρα που η δικογραφία για τα δημοσιονομικά στοιχεία διαβιβάστηκε στη Βουλή. 
Το ότι θα συζητηθεί αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής το φθινόπωρο, όταν ανοίξει η ολομέλεια, το δήλωσε χθες δημόσια είναι κάτι που θεωρούν πιθανό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Θεωρώ ότι θα επιταχύνουμε», είπε στο ρ/σ «Κανάλι 1» ο Χρ. Πρωτόπαπας.
Του Παναγη Γαλιατσατου / Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: