Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ενώ το «Πίρι Ρέις» αλωνίζει, η Αθήνα συζητά

Ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινάει την Δευτέρα την ίδια στιγμή που το «Πίρι Ρέις» έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και φυσικά σε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο 45ος (!) γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πρόκειται να διεξαχθεί την Δευτέρα 19 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Το κωμικοτραγικό στοιχείο βέβαια είναι πως η συνάντηση στην Πόλη θα διεξαχθεί ενόσω το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» θα βρίσκεται σε ύδατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το τουρκικό σκάφος...
εισήλθε στην ελληνική περιοχή 45 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου.
Φυσικά η «στρατηγική ψυχραιμία» της Αθήνας της επιτρέπει ταυτοχρόνως να ανακοινώνει την έναρξη του νέου γύρου επαφών για την διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας (το ερώτημα παραμένει εάν έχει τεθεί το θέμα της ΑΟΖ) ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντείται στο μακρινό Καζακστάν με τον θεωρητικό του Νέο-οθωμανισμού, υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ελληνική πλευρά διατείνεται πως έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενώ τηρεί μία προσεχτική στάση στο ζήτημα της μη κλιμάκωσης της κρίσης αφού για την ώρα στην περιοχή βρίσκεται σκάφος του Λιμενικού και όχι του Πολεμικού Ναυτικού.
Είναι σαφές πως αφού το «Πίρι Ρέις» δεν ανήκει στο τουρκικό ναυτικό αλλά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, η Αθήνα δεν στρατιωτικοποιεί την κρίση στέλνοντας πολεμικό σκάφος.

Η Αθήνα για άλλη μία φορά κάνει λόγο για την ανάγκη η Άγκυρα να αποδεχτεί τις αρχές του Δικαίου της Θαλάσσης. 
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα για φαίνετε πως όντως αναβαθμίζει την νομική βάση των διαφορών με την Τουρκία αφού για άλλη μία φορά αναφέρεται στο Δίκαιο της Θαλάσσης, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ.
Defesnet

Δεν υπάρχουν σχόλια: