Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ο νέος «δρόμος του Μεταξιού» περνάει από την Ελλάδα


Με τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Cosco και το λιμάνι του Πειραιά ασχολείται το εκτενές ρεπορτάζ της Harriet Alexander στην Αθήνα για την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Telegraph, υπό τον τίτλο «China’s new silk road into Europe».
«Τη στιγμή που πολλοί επενδυτές απομακρύνονται από αυτό το υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό έθνος, το οποίο μόλις τον περασμένο μήνα απέφυγε την χρεοκοπία με τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η Κίνα προσβλέπει με τις επενδύσεις – κλειδιά στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στην Ευρώπη...πρόκειται για έναν σύγχρονο δρόμο μεταξιού», γράφει χαρακτηριστικά η κα. Alexander και συμπληρώνει ότι η Κίνα σκοπεύει να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε...
ένα εμπορικό σταθμό που θα ανταγωνίζεται το Rotterdam της Ολλανδίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων όσον αφορά τις προθέσεις και τις συνέπειες των κινεζικών επενδύσεων.
Η Harriet Alexander μίλησε με εργαζομένους στο λιμάνι καθώς και με τον πρόεδρο του σωματείου των λιμενεργατών, Γιώργος Νουχουτίδης, ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Κίνα είναι «καταστροφική» επισημαίνοντας ότι οι όροι είναι σαφώς πιο ευνοϊκοί για την Κίνα παρά για τα ελληνικά συμφέροντα.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υπεραμύνεται της συμφωνίας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, να τονίζει ότι οι Κινέζοι θα βοηθήσουν πραγματικά την ελληνική οικονομία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, Ν. Αρβανίτη, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Οι Κινέζοι είναι εδώ για να βελτιώσουν την υποδομή μας και αυτό θα αποτελέσει κέρδος για μας».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: