Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ερώτηση Ντόρας στον πρωθυπουργό για την Γεωπολιτική Απομόνωση της Ελλάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον  Υπουργό Εξωτερικών  και Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου  
ΘΕΜΑ: Γεωπολιτική Απομόνωση της Ελλάδας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας κενολογούσε ότι «σε λίγους μήνες, στην εξωτερική πολιτική έγιναν όσα δεν έγιναν επί πεντέμισυ χρόνια»! Καθώς τίποτα το ορατό που να στοιχειοθετεί την ανωτέρω άποψη δεν υπάρχει, ας περιορισθούμε σε τρία σοβαρότατα υπαρκτά θέματα:
Πρώτον: στην δραματική υποβάθμιση της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας. 
Στον τομέα αυτόν, πράγματι, σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. 
Οι Έλληνες διπλωμάτες περιθωριοποιούνται διοικητικά αφού άλλοι, αφανείς σύμβουλοι και παράγοντες, τους υποκαθιστούν στον ρόλο τους, όπως είναι δυστυχώς επαρκώς γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Περιθωριοποιούνται οικονομικά, και αδυνατούν να αντέξουν στην υπηρεσία στο εξωτερικό, μετά τις άκριτες -στην περίπτωσή τους- περικοπές. Περιθωριοποιούνται, τέλος, ως προς την προστιθέμενη αξία της δουλειάς τους, που δεν αξιοποιείται σε βασικούς τομείς (π.χ. ευρωπαϊκές υποθέσεις) λόγω της απουσίας πολιτικής ηγεσίας, συμμετοχής και πολιτικής κατεύθυνσης.
Δεύτερον: Αναρωτιέται κανείς, για το πώς, την επαύριο πανηγυρικών διακηρύξεων, εμφανίζονται γεγονότα όπως η είσοδος τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και περισσότερο για το τί επετεύχθη στις πρόσφατες συνομιλίες ώστε τέτοια γεγονότα να μην αποτρέπονται και τέλος, γιατί μια σοβαρή κλιμάκωση -είσοδος σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- υποβαθμίζεται τόσο παραπλανητικά.
Τρίτον: Ευλόγως, επίσης, αναρωτιέται κανείς τί νόημα έχουν τελικώς οι διαρκείς απουσίες και το υποτιθέμενο «διεθνές κύρος» του Πρωθυπουργού και ...Υπουργού Εξωτερικών, όταν ινστιτούτα όπως το STRATFOR συντάσσουν τελικώς εκθέσεις περί «πλήρους απομόνωσης της Ελλάδος διεθνώς» και περί «εσωτερικής της κατάρρευσης».
 
Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός:

Πρώτον: Αν και τι προτίθεται να πράξει για την ταχεία και αποτελεσματική αποκατάσταση του κύρους και της λειτουργικότητας του υπουργείου Εξωτερικών που επλήγη, όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, από την υποβάθμιση της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας και από την άσκηση κρυφής διπλωματίας τους τελευταίους μήνες.
Δεύτερον: Τι προτίθεται να πράξει για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η προαναφερθείσα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για την αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού για ανάλογα τεκταινόμενα.
Τρίτον: Ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός της χώρας ερωτάται, επίσης, πώς θα αντιμετωπίσει, επί της ουσίας το πρόβλημα που αναφύεται με την εντεινόμενη δυσφήμιση της χώρας ως «απομονωμένης» και «καταρρέουσας», πρόβλημα που δυστυχώς δεν έλυσε η σχετική, καθαρώς προσωπική και δυστυχώς άνευ βάθους, δραστηριότητά του στα διεθνή fora.

Η  Βουλευτής                                                                        
Ντόρα Μπακογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: