Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Αλλαγή Οικονομικής Πολιτικής Τώρα!

Κάτι που διακηρύσσει καθημερινά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών είναι ότι η πορεία της οικονομίας εξαρτάται πάρα πολύ από το κλίμα που επικρατεί γύρω από αυτή.  
Αυτό το διαισθάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον απλό εργαζόμενο έως τον επιχειρηματία και τον οικονομικό αναλυτή.  
Δυστυχώς όμως, όσο η κατάθλιψη και ο φόβος κυριαρχούν στον ελληνικό λαό και το βαρύ κλίμα χαρακτηρίζει την κάθε φάση της οικονομικής ζωής, δεν μπορεί να προκύψει τίποτε το θετικό. 
Όλοι γνωρίζουν και το φωνάζουν πως χωρίς δράση και χωρίς αναπτυξιακή πολιτική, το όποιο νοικοκύρεμα και συμμάζεμα γίνει στην οικονομία δεν θα είναι αρκετό για την έξοδο μας από την κρίση. 
Αλλά ενώ όλοι γνωρίζουν το σωστό, κανείς από τους αρμοδίους δεν το πράττει. 
Γιατί άραγε; H οικονομία κλείνει σε δύο μήνες, ένα χρόνο πάρα πολύ δύσκολης περιόδου, μιας μίζερης περιόδου, χωρίς κανένας να της δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. 
H κυβέρνηση παρά τα πολύ σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει επιβάλλει στη χώρα δυστυχώς παλινδρομεί, κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, εμφανίζεται να μην έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ούτε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.  
Σχεδόν οκτώ μήνες τώρα δεν έχει «ξεκολλήσει» από την πρώτη φάση. 
Δεν έχει τελειώσει ακόμη με το ασφαλιστικό, αμφιβάλλει για τις όποιες ρυθμίσεις θέλει να κάνει στο εργασιακό, προσπαθεί τη μία να εφαρμόσει το μνημόνιο και την άλλη να απαλύνει τις διατάξεις του.

Πέρασε ένα τόσο μεγάλο και κρίσιμο χρονικό διάστημα αμφιθυμίας και σύγχυσης όπου το μόνο που επιτεύχθηκε με όλα αυτά ήταν να διαπεράσει όλο τον κόσμο ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.  
Ακόμη κι αυτοί που δεν θίγονται άμεσα από τα μέτρα έπαψαν να συμπεριφέρονται όπως πρώτα, ο φόβος κυρίευσε την αγορά και η οικονομία συνεχίζει και ασφυκτιά. 
Αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία για τον τζίρο των λιανικών πωλήσεων, τα μειωμένα σε σχέση με τις προβλέψεις έσοδα από τον ΦΠA - παρά τη διπλή αύξηση των συντελεστών του - τη πτώση της παραγωγής, αλλά φαίνεται και με γυμνό μάτι η κατάσταση με τα άδεια καταστήματα και τους άπραγους πωλητές.

Και γίνεται φανερό ότι όσο η κυβέρνηση αρνείται να περάσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή να δώσει την έμφαση στην ανάπτυξη, να καλλιεργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας, τόσο η οικονομία δεν πρόκειται να ξεφύγει από αυτό το τέλμα. 
Και δυστυχώς είναι σίγουρο πως αυτό το τέλμα θα δημιουργήσει νέες ανάγκες που θα απαιτήσουν σκληρότερα μέτρα, επιδεινώνοντας έτσι τα προβλήματα και ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο στην οικονομία.  
Και το ζητούμενο πλέον είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα αποφασίσει επιτέλους να ξυπνήσει και να ξεμπλοκάρει και να περάσει στη δεύτερη και πιο αποφασιστική φάση για την οικονομία – την ανάπτυξη. 
Αν δεν το πράξει αυτό άμεσα, τότε το σημερινό καταθλιπτικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία θα γίνει πολύ πιο βαρύ, το οποίο πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί. 
Ας πάψουν λοιπόν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών να διακηρύττουν για το κλίμα της οικονομίας και ας κάνουν πράξη όλα όσα μπορούν πραγματικά να το αλλάξουν….. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: