Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μας κάνουν "πλάκα" οι εφημερίδες της Τουρκίας!

Τα «παραμύθια»... της Sabah και λοιπές ιστορίες


1.--- Μετά τη θάλασσα και τον αέρα καιρός να πατήσουμε και στη στεριά. Πώς σας φάνηκε αυτή η ιστορία με το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της τουρκικής αγροτικής τράπεζας να εξαγοράσει την αντίστοιχη ...ελληνική; 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ziraat είναι η «Αγροτική» της Τουρκίας, και σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο της ΑΤΕ. Και μπορεί στο χρηματιστήριο οι εναπομείναντες «αλογομούρηδες» να τσίμπησαν, εσείς όμως μην «μασάτε». 
Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να γίνει κάτι τέτοιο. 
Πρώτον γιατί η Ziraat δεν ενδιαφέρεται και δεύτερο γιατί για εθνικούς και μόνο λόγους δεν μπορεί η μισή αγροτική έκταση της χώρας, που είναι υποθηκευμένη στην Αγροτική, να περάσει σε μια τουρκική τράπεζα. 
Απλώς οι Τούρκοι πήραν χαμπάρι ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη, οικονομικά, θέση και μας κάνουν πλάκα...
2.--- Η Sabah, πάντως, έχει πλούσιο ιστορικό με τέτοιου είδους ...αστεία. 
Πριν από κανά τρίμηνο είχε γράψει ότι άλλη τουρκική τράπεζα ενδιαφέρεται να αποκτήσει την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας, αυτή τη φορά. 
Έγραφε μάλιστα για επαφές με τη μητρική Credit Agricole και για μυστικές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι κλπ κλπ. 
Στην πράξη αποδείχθηκε ότι τίποτα απ' όλα τα παραπάνω δεν ίσχυε. Τι ισχύει; Είναι απλό: Οι Τούρκοι ποτέ δεν χώνεψαν το γεγονός ότι μια από τις οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες τους και συγκεκριμένα η Finansbank, εξαγοράστηκε από μια ελληνική, την Εθνική, σε μια στιγμή ανάγκης, όπως πιστεύουν. 
Κι έκτοτε, όποτε βρίσκουν ευκαιρία, επιδίδονται σε λεονταρισμούς. Οι οποίοι είναι βεβαίως μόνο φραστικοί, γιατί στην πράξη το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ανοίξουν κανένα υποκατάστημα της Ziraat στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, έτσι για να κάνουν τζέρτζελο και τίποτα παραπάνω. 
3.--- Και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στην Ελλάδα; Τελευταία μάλιστα ολοένα και συχνότερα. Πρόσφατα το ένα από τα δύο υπερπολυτελή γιότ που διαθέτει ο Ρώσος μεγιστάνας, το «Εκστασις», έπιασε στο λιμάνι της Ρόδου, όπου παρέμεινε ελλιμενισμένο για αρκετές ώρες. 
Οι πληροφορίες της στήλης, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι δεν κατέβηκε από τη θαλαμηγό του, αλλά οι προσκεκλημένοι του «τού έδωσαν και κατάλαβε» στην παλιά πόλη της Ρόδου. 
Έτσι είναι, η κρίση θέλει καλοπέραση και ο «τσάρος» φροντίζει να το αποδεικνύει. Οι πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι έχει ερωτευθεί τη χώρα μας και απόδειξη η μεγάλη έκταση που αγόρασε στη Σκιάθο, όχι για τα ...γεράματα του, φαντάζομαι.
4.--- Αρκετά όμως με τα του διεθνούς τζετ σετ και της προτίμησης που δείχνει τελευταία ολοένα και περισσότερο για τη χώρα μας κι ας περάσουμε σε κάποια άλλα, περισσότερο πεζά πράγματα. 
Όπως, για παράδειγμα, στην ανησυχία που εκφράζεται τελευταία στην αγορά για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την έγκριση του deal της συγχώνευσης μεταξύ της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της Aegean Airlines από την ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Επειδή οι καλοθελητές πληθαίνουν, να τους ενημερώσουμε ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με τα επιπλέον έγγραφα που ζητήθηκαν για να συμπληρώσουν το φάκελο, τα οποία συγκεντρώνονται και θα αποσταλούν. 
Οπότε σε μερικές εβδομάδες το ζήτημα θα έχει κλείσει. 
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται από ανθρώπους και των δύο εταιριών, οι οποίοι, λένε ότι, δεν ανησυχούν. Θα δούμε...
Αυτά...
Parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: