Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η Τρόικα φοβάται τον …καύσωνα και τις εκλογές

Oι εκπρόσωποι της τρόικας με επικεφαλής τον Δανό κ. Πόουλ Τόμσεν θα διαβούν σήμερα το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών όχι για να μοιράσουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, αλλά για να ασκήσουν πίεση ώστε να μην εξανεμιστεί η «μεταρρυθμιστική δυναμική» του Ιουνίου μέσα στη ραστώνη του Αυγούστου και στις προεκλογικές συνθήκες του φθινοπώρου εν όψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση του Νοεμβρίου.
Τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζαννιάς βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους ελεγκτές και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καθοριστεί η ατζέντα των συζητήσεων, ενώ ολοκληρώθηκε σειρά συσκέψεων στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας έτσι ώστε οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης και η κυρία Λούκα Κατσέλη να είναι εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που θα...
τεθούν επί τάπητος. Κατ΄ αρχάς προεξοφλείται ότι θα επαναληφθεί ο «ακήρυχτος πόλεμος» ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και στην κυρία Κατσέλη για το ποιος ευθύνεται για τον πληθωρισμό, ο οποίος σε εποχή σκληρής λιτότητας και βαθειάς ύφεσης παραμένει… ρωμαλέος στο 5,2%. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι επιτελείς της υπουργού Οικονομίας έχουν ετοιμάσει λεπτομερείς πίνακες οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η αύξηση των (πάσης φύσεως…) φόρων «χτίζει» το 77,1% του πληθωρισμού, (δηλαδή το 4%), ενώ μόνο το υπόλοιπο 1,2% οφείλεται στα «διαρθρωτικά ελλείμματα». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι η επίπτωση των φόρων ήταν ασφαλώς αναμενόμενη, αλλά η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών θα είχε δημιουργήσει συνθήκες για ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών. Από εκεί και πέρα η «λίστα της τρόικας» περιλαμβάνει κυρίως τα εξής:

Ανησυχίαγια αντιδράσεις
Πρώτον, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δύο πεδία στα οποία η Ελλάδα κατακτά πανευρωπαϊκά ρεκόρ καθυστερήσεων. «Είναι πρωτοφανές να περνάει σε μια χώρα μια σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να μην μπορεί να απελευθερωθεί η ενέργεια» λέγεται ότι παρατήρησε εκπρόσωπος της τρόικας σε συνομιλία του με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στην κυβέρνηση πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί. Φοβούνται ότι το «βίαιο άνοιγμα» θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει για τους επαγγελματίες που θα το υποστούν, με δεδομένο ότι ήδη πλήττονται από τους φόρους και την ύφεση.
- Δεύτερον, θεωρείται ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για τον έλεγχο των δαπανών στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και για την πρόοδο του ΕΣΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι η τρόικα διατηρεί ενστάσεις για τα «μετέωρα βήματα» της κυβέρνησης στον ΟΣΕ και σε άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ και θα ασκήσει πιέσεις για άμεση κατάργηση δρομολογίων και λήψη μέτρων ριζικής αναδιάρθρωσης.
- Τρίτον, στις συνομιλίες με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να εκφράσουν την επιθυμία τους να απεμπλακεί το κράτος από το τραπεζικό σύστημα. Εδώ όμως ανακύπτουν δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ευεργετηθεί από το κράτος με κεφαλαιακές ενισχύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ που έγινε μετά την ολοκλήρωση των stress tests, οι έξι τράπεζες που υποβλήθηκαν σε αυτά εμφανίζουν συνολική κεφαλαιακή βάση (Τier 1) ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν (!) αφού η κεφαλαιακή τους βάση… ανήκει στο κράτος!

Η θεωρία του ισχυρού «κρατικού πυλώνα»
Οπως επισημαίνουν μιλώντας στο «Βήμα» τραπεζικές πηγές, δεν είναι τυχαίο ότι οι οργανωτές των stress tests δεν ασχολήθηκαν (σε καμία χώρα) με τη… «λεπτομέρεια» των κρατικών κεφαλαιακών ενισχύσεων. Αν το έκαναν, θα έπρεπε να αποφασίσουν είτε ότι αρκετές τράπεζες χρωστούν στα κράτη το μεγαλύτερο ποσοστό της κεφαλαιακής βάσης τους (και άρα είναι πρακτικώς χρεοκοπημένες) είτε ότι είναι ήδη κρατικοποιημένες! Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση των κρατικών κεφαλαιακών ενισχύσεων έχει δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» που, αν δεν διευθετηθούν, τότε τα σενάρια αναδιάρθρωσης ίσως είναι δύσκολο να προχωρήσουν αφού οι ιδιώτες επενδυτές ενδεχομένως είναι αρκετά επιφυλακτικοί.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η φύση του τραπεζικού συστήματος που της ταιριάζει. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο υπερίσχυσε τις τελευταίες εβδομάδες η θέση όσων θα ήθελαν να… ξεχάσουν τη φιλολογία περί ισχυρού «κρατικού πυλώνα». Ωστόσο, όπως φαίνεται εσχάτως, είναι όλο και πιο δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά η κατάληξη μιας ακόμη σελίδας από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ στον… κάλαθο των αχρήστων.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: