Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εξοικονόμηση κατ΄ οίκον

Στην τελική ευθεία μπήκε το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον, με τις πρώτες αιτήσεις να αναμένεται να κατατεθούν τον Οκτώβριο και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η σύσταση του ταμείου που θα χρηματοδοτήσει τη δράση και προχωρήσει η προκήρυξη προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους.
Νωρίτερα, από το Σεπτέμβριο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια της απαραίτητης επιθεώρησης της κατοικίας τους. 

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει δύο μήνες και θα επιλεγούν οι αιτήσεις που οδηγούν στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; 


Θα δοθούν ενισχύσεις μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ ανά δικαιούχο για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα για τοποθέτηση κουφωμάτων, μονώσεων και συστήματος θέρμανσης στις κατοικίες τους. Οι ενισχύσεις θα δοθούν μέσω ενός συνδυασμού δανείων και επιχορηγήσεων, του «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον».
Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, η μέγιστη επιχορήγηση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 30% του συνόλου (ήτοι 4.500 ευρώ), ενώ για τα χαμηλότερα εισοδήματα τα κίνητρα είναι ακόμη ισχυρότερα καθώς οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ταυτόχρονα επιδότηση της δαπάνης και άτοκο δάνειο.
Οι κατηγορίες ιδιοκτητών που μπορούν επωφεληθούν από το πρόγραμμα είναι τρεις ανάλογα με το εισόδημα με το πλαφόν να διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα) και 65.000 ευρώ (οικογενειακό). 

Αναλυτικά: 
- Για ατομικό εισόδημα έως 15.000 και οικογενειακό έως 25.000, θα χορηγείται άτοκο δάνειο και ταυτόχρονα επιδότηση του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού των παρεμβάσεων. Για παράδειγμα για το μέγιστο της επιδότησης δηλαδή τα 15 χιλιάδες ευρώ, ο δικαιούχος θα αποπληρώσει άτοκα τις 10,5 χιλιάδες καθώς θα λάβει επιδότηση 4,5 χιλιάδες ευρώ.

- Για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 25.000 έως 50.000 ευρώ, θα δοθεί χαμηλότοκο δάνειο και επιχορήγηση του 15% του προϋπολογισμού, δηλαδή από τις 15 χιλιάδες θα αποπληρώσει κεφάλαιο 12,75 χιλιάδες ευρώ.

- Για ατομικό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και οικογενειακό έως 65.000 ευρώ, θα δοθεί μόνο χαμηλότοκο δάνειο.

Σημειώνεται ότι με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις τα συγκεκριμένα εισοδήματα δεν μπορούσαν να επωφεληθούν του προγράμματος.

Η επιλεξιμότητα των κατοικιών δεν αλλάζει σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, δηλαδή το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500 €/ τ.μ., βάσει της ενεργειακής επιθεώρησης έχουν καταταχθεί σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ και μπορούν με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας να αναβαθμισθούν κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία.

Επιθεωρήσεις

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει το σπίτι του από ενεργειακή επιθεώρηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή από το Σεπτέμβριο ενώ οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσω τραπεζών. Το ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν θα καθοριστεί κατόπιν διαγωνισμού που θα γίνει από το ΤΕΜΠΜΕ. Οι ετοιμασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου, ώστε και να ξεκινήσει να τρέχει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για περίπου 2 μήνες. Θα ακολουθήσει η επιλογή για περίπου δύο μήνες. Σημειώνεται ότι από το διαγωνισμό θα καθοριστεί το ύψος και του «ευνοϊκού επιτοκίου» για τις δύο τελευταίες κατηγορίες δικαιούχων.

Ζεσταίνεται η αγορά

Το ταμείο, που συστήθηκε χθες με την κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΟΙΚ, ΥΠΟΙΑΝ, ΥΠΕΚΑ, θα υλοποιήσει το πρόγραμμα με αρχικό κεφάλαιο 396 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να δημιουργήσουν τζίρο περί το 1 δισ. ευρώ την προσεχή διετία.

Τα δημόσια κεφάλαια θα επαναχρησιμοποιούνται και το ταμείο θα λειτουργεί σαν ανατροφοδοτούμενος λογαριασμός, όταν ο δανειολήπτης επιστρέφει το δάνειο. Υπολογίζεται ότι νέοι κύκλοι προκήρυξης ύψους 500 έως 600 εκατ. ευρώ θα υλοποιούνται κάθε τρία χρόνια.

Τα Εννέα βήματα

1. Από το Σεπτέμβριο καλείται ο ενεργειακός επιθεωρητής για επιθεώρηση, καθορίζονται οι επεμβάσεις

2. Υποβολή αίτησης συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην τράπεζα. Για τις πολυκατοικίες οι αιτήσεις γίνονται από τους διαχειριστές

3. Έλεγχος από την τράπεζα του φακέλου, ενημέρωση για την επιλεξιμότητα

4. Αξιολόγηση των αιτήσεων και απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα, ενημέρωση τράπεζας και δικαιούχων

5. Υλοποίηση εργασιών

6. 2η Ενεργειακή επιθεώρηση, έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού, έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας, πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

7. Εκταμίευση του δανείου, ο δικαιούχος προσκομίζει τα παραστατικά των δαπανών, το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης που διενεργείται στην κατοικία του για να ελέγξει την ενεργειακή της αναβάθμιση

8. Δειγματοληπτικός έλεγχος από την ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ

9. Πιστοποίηση της ορθής εκτέλεσης του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.

Δικαιολογητικά

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στον έλεγχο των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα είναι άμεσα διαθέσιμα:

1. Σχέδιο της αίτησης, στο οποίο αποτυπώνεται σχεδόν το σύνολο των στοιχείων που θα ζητηθούν από τον πολίτη.

2. Η λίστα με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν με την αίτηση.

3. Οι κατηγορίες παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως έχουν εξειδικευτεί στη λεπτομέρειά τους.

Μικρές αλλαγές στα ανωτέρω μπορεί φυσικά να υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των συνεργαζόμενων τραπεζών. Να επισημανθεί ότι το σύνολο των δικαιολογητικών που υποβάλλονται με την αίτηση, εκτός ίσως από την οικοδομική άδεια, αφορά σε έγγραφα που ο πολίτης είτε έχει στην κατοχή του (π.χ. εκκαθαριστικό) και δεν χρειάζεται να τα αναζητήσει σε κάποια υπηρεσία είτε αφορούν σε συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών (π.χ. απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας).

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: