Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Η κρίση του δικομματισμού "Βαθαίνει"

Αποτελεί πλέον δεδομένο η καθοδική πορεία της ΝΔ δημοσκοπικά. 
Ωστόσο και το ΠΑΣΟΚ εισπράττει δημοσκοπικές απώλειες, που δείχνουν κάτι περισσότερο από την φθορά που μπορεί να έχει ως κυβερνόν κόμμα. 
Νικήτρια φαίνεται να είναι η «αποχή» η οποία δείχνει να παγιώνεται.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 18 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 43% έναντι 25% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 6% ,ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%, οι Οικολόγοι με 4% και για πρώτη φορά το νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, η «Δημοκρατική Αριστερά» κερδίζει το στοίχημα αφού συγκεντρώνει 3,5%.
Το Βαρόμετρο της Pyblic Issue δίνει ολοκληρωμένη εικόνα:


Κανένα κόμμα δεν έχει θετικό ισοζύγιο στην ερώτηση για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων.  
Το ΠΑΣΟΚ έχει 38% θετικές γνώμες έναντι 59% αρνητικές, ο ΛΑΟΣ 31% θετικές και 65% αρνητικές, η ΝΔ 26% θετικές και 68% αρνητικές, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% θετικές και 71% αρνητικές και τέλος το ΚΚΕ με μόλις 20% θετικές γνώμες (από 26% τον προηγούμενο μήνα) και 75% αρνητικές.
Θυμίζουμε τα εκλογικά αποτελέσματα:
Το ΠΑΣΟΚ σχημάτισε κυβέρνηση με 43,92% (και 160 βουλευτές) και η αντιπολίτευση στο σύνολό της απαρτίστηκε στην νέα βουλή με την ΝΔ να συγκεντρώνει το 33,48% (91), το ΚΚΕ 5,54%, το ΛΑΟΣ 5,63% (15), και ο ΣΥΡΙΖΑ το 4,6% (13).
Σήμερα 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ζωή τους. Μερίδιο αυτής της δυσαρέσκειας εισπράττουν όλα τα κόμματα, αν και κυριαρχεί η βαθιά κρίση του δικομματισμού. Γι αυτό τον λόγο περίπου 1,5 εκ. πολίτες φαίνεται ότι διαλέγουν την αποχή σε ενδεχόμενες εκλογές ως κοινωνική διαμαρτυρία.
Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Το ζητούμενο είναι αν τα πολιτικά μορφώματα που δημιουργούνται θα σταθούν ικανά να ανακόψουν το κύμα, βαθμού τσουνάμι, της κοινωνικής διαμαρτυρίας που εκδηλώνεται ως αποχή από την εκλογική διαδικασία.
Το «ντεμπούτο» που κάνει η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη στην δημοσκόπηση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,5% δεν είναι ακόμη ικανό στοιχείο να μας δείξει τι μέλλει γενέσθαι.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: