Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Στην ολομέλεια σήμερα το "ασφαλιστικό"...

thumb
Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί με επιμέρους τροποποιήσεις σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί παρά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Εντωμεταξύ νέα γενική απεργία έχει κηρύξει για την Πέμπτη, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.
Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο, έκανε σαφές ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα», δεδομένου ότι πρόκειται για την «τομή, που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος».
Σε ό,τι δε αφορά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, δηλώνει πως το Συνέδριο...
«έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη», την οποία «θα μελετήσουμε και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη».
«Παραίτηση για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά θα ήταν λιποταξία και μετάθεση των πολιτικών ευθυνών στις πλάτες ενός άλλου συναδέρφου. Δεν είμαι ούτε δειλός, ούτε ευκαιριοθήρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφ. «Realnews», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος. Τονίζει απερίφραστα ότι ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί και προσθέτει πως κι αυτοί ακόμη, που του προτείνουν να παραιτηθεί για να «γλυτώσει», οι ίδιοι -αν υπέβαλε παραίτηση- θα τον αποκαλούσαν «ριψάσπιδα».

«Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμίσεων, εκφράζομαι απολύτως. Σε ένα, ωστόσο, μικρότερο ποσοστό ευθυγραμμίζομαι υποχρεωτικά με τις ρυθμίσεις Μνημονίου, οι οποίες είναι σκληρές και απηχούν απόψεις των δανειστών μας», λέει.

Σε ό,τι αφορά παλαιότερη δήλωσή του για στήριξη των συναδέρφων του, υπουργών, όχι στον βαθμό, που ο ίδιος θα ήθελε, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «στα μεγάλα θέματα του υπουργείου, κάθε υπουργός έχει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος -ενδεχομένως και όλο το βάρος- των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν είπα, λοιπόν, ποτέ τίποτε για τη στάση των συναδέρφων μου. Αντέχω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου. Δεν μπορώ, όμως, να μην υπογραμμίσω τη δημόσια στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου».

Κληθείς να «δείξει» την πλέον σκληρή ή άδικη ρύθμιση από εκείνες, που αναγκάστηκε να προτείνει, ο υπουργός ομολογεί πως «άδικες είναι οι βίαιες προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και η μετάβαση στα 60 από τα ΒΑΕ (σσ. Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα). Σκληρό μέτρο είναι και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου».

Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη μεταπολίτευση, χαρακτηρίζει η ΝΔ το νέο ασφαλιστικό σύστημα και επιμένει στην απόφασή της να μην το ψηφίσει. Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία. Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής. Για κατεδάφιση της κοινωνίας και για νομοσχέδιο- έκτρωμα μίλησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει σύνταξη στα 65 για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και εξίσωση ως το 2013 των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών. Από το 2011 οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, ενώ από το 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη. Επίσης, από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι που παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ, θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.
Παράλληλα, καταργείται η συνταξιοδότηση ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας για όσους υπαλλήλους έχουν τρία ή και παραπάνω παιδιά, ενώ οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν αγγίζουν όσους θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.
Όσα προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, θα ισχύσουν από το 2011 και για τους υπαλλήλους της Βουλής.
Όσον αφορά τους στρατιωτικούς, τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία – προσθήκη, η οποία θα ενσωματωθεί στο ασφαλιστικό του Δημοσίου και θα προβλέπει από του χρόνου τη συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: