Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Διαφθορά και εξαχρείωση των δημοσιογράφων.....

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της σημερινής δημοσιογραφίας. 
Η φαυλότητα και η εξαχρείωση που επέβαλλαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στον κλάδο.

Την περασμένη εβδομάδα η Ενωση Συντακτών σε μια απόπειρα αυτοκριτικής του κλάδου που έχει γραμμένο τον Κώδικα δεοντολογίας στα παλαιότερα των υποδημάτων του, ζήτησε δημόσια τις λίστες των δημοσιογράφων γιατις οποίες έγινε αναφορά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens, κατά την κατάθεση του επικεφαλής τους εταιρίας Civitas Γιώργου Φλέσσα.
Όπως, επίσης, και τις λίστες δημοσιογράφων που δέχθηκαν το «δώρο» χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς να ταξιδέψουν στη:
Νότια Αφρική  για να παρακολουθήσουν το  Μουντιάλ.
Το αίτημα υποβλήθηκε σαν ρουκέ­τα στον ουρανό της δημοσιότητας και δεν συγκίνησε κανέναν, εκτός από τον Γ Φλέσσα, ο οποίος σε επιστολή του δηλώνει πως μάλ­λον έγινε λάθος και ότι ο ίδιος δεν ανέφερε στη Βουλή ονόματα δημοσιογράφων. Πράγματι, αν κάποιος διαβάσει τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης στις 12 Ιουνίου 2010, θα διαπιστώσει πως ονόματα δεν υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, κάτι άλλο που επιβεβαιώνει την «είδη­ση» που γράψαμε στο Δρόμο για τα σεμινάρια του ΔΝΤ σε Έλληνες δημοσιογράφους. 
Ο επικεφαλής της εταιρίας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Πάνου Κομ­μένου αναγνωρίζει, με πολλά κενά μνήμης, ότι μια ευρωπαϊκή εταιρία, η RSCG, επέλεξε τη Civitas για να διοργανώσει τις συναντήσεις του ΔΝΤ με... σημαντικούς ανθρώπους από την Ελλάδα (εκδότες, δημο­σιογράφους, παρουσιαστές, επι­χειρηματίες -επιμένουμε εμείς). Επιβεβαιώνει δε τουλάχιστον δυο τέτοιες συναντήσεις, μια πριν και μια μετά την αναγγελία του Μνημο­νίου, ενώ όπως ισχυρίζεται δέχθηκε «κάποια άλλα αιτήματα από έντυπα, εφημερίδες και τηλεοράσεις που έλεγαν "κλείστε μας ραντεβού να μιλήσουμε με το ΔΝΤ"». Η σύνδεση των παραπάνω γεγονό­των είναι αυταπόδεικτη. 
Την ώρα που η αφρόκρεμα της ελληνικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας δι­αρρηγνύει τα ιμάτια της για τα... δωράκια της Siemens σε πολιτικούς, κάνει σόου ουρλιάζοντας για τη δι­αφθορά του πολιτικού συστήματος, εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κλάδου ανέβηκαν στα δυο τσάρτερ που μίσθωσε η Τράπεζα Πειραιώς, παρέα με άλλους επιχορηγούμε­νους -διαφημιστές, μαρκετίερς, επιχειρηματίες, στελέχη- για να απολαύσουν τό Μουντιάλ..Την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι δέχονται «δωράκια» (ταξιδάκια αναψυχής, τοστιέρες ή καφετιέρες από εταιρίες των ρεπορτάζ τους, διαμαρτυρόμενοι, μάλιστα, για το χαρακτηρισμό «παπαγαλάκια». 
Και για να μη βιαστούμε να επιρρίψουμε την ευθύνη αποκλειστικά στους δη­μοσιογράφους, να υπενθυμίσουμε ότι οι ίδιοι οι εκδότες ή οι διευθυ­ντές των εφημερίδων προσφέρουν ενίοτε θέσεις Γραφείου Τύπου ορ­γανισμών, ιδιωτικών ή δημόσιων, με την προϋπόθεση ότι ο συντάκτης θα συνεχίσει να εργάζεται στο Μέσο τους!
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της σημερινής δημοσιογραφίας. Η φαυλότητα και η εξαχρείωση που επέβαλλαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στον κλάδο. Και αυτός, όχι μόνο δεν αντιστάθηκε με επικεφαλής τους επιφανείς δημοσιογράφους, αλλά έτρεξε, πολλές φορές, να γλύψει τα κόκαλα που έπεφταν από τα τραπέ­ζια χλιδής και διαπλοκής. 
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι το αδιάφορο περιεχόμενο των εφημε­ρίδων, η εξαφάνιση των ερευνών και του κοινωνικού ρεπορτάζ η προβο­λή και δημοσίευση κομματιών που στηρίζονται σε δημόσιες σχέσεις. Και φυσικά, οι άθλιες συνθήκες ερ­γασίας που επιβάλλονται στα Μέσα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι εκατοντάδες απολύσεις που έγιναν και οι πολλές ακόμα που έρχονται σε όλα τα ΜΜΕ.
Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Δρομος

Δεν υπάρχουν σχόλια: