Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικό, η «μητέρα των μαχών»

«Καυτός» για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι ο Ιούλιος όταν δρομολογείται η ψήφιση του αμφιλεγόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Οι ρυθμίσεις που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή θα αμφισβητηθούν έντονα από την ερχόμενη εβδομάδα τόσο από την κοινωνία (βλέπε απεργία της Τρίτης) όσο και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ένας ακόμη «σκόπελος» για την κυβέρνηση είναι οι νομικές ενστάσεις κατά του νομοσχεδίου, καθώς η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζει ευθέως αντισυνταγματικές κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις οποίες, όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί έναντι της «τρόικας» μέσω του μνημονίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Π. Παπαδιόχου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η πορεία του ασφαλιστικού στη Βουλή είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ...αναμένεται να θέσει δημοσίως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους «πράσινους» βουλευτές. Στην πράξη, πάντως, τούτο έχει ήδη συμβεί. Επί της ουσίας, ο κ. Γ. Παπανδρέου, μέσω συνεργατών του, διαμηνύει ότι εάν υπάρξει έστω και μια διαρροή στην κρίσιμη ψηφοφορία δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να έχει «καθαρή εντολή» για την υλοποίηση του μνημονίου, το οποίο όπως έχει πολλές φορές διακηρύξει δημοσίως είναι πλέον η μόνη λύση για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας. Κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν «ύποπτοι» βουλευτές. Ομως, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ούτε η πρόθεση «ανταρσίας» των κ. Γ. Δημαρά, Σοφίας Σακοράφα και Β. Οικονόμου είχε γίνει αντιληπτή από τους επιτελείς του πρωθυπουργού.
Ο δεύτερος κίνδυνος που έχει διαγνώσει το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με τις δημόσιες τοποθετήσεις των «πράσινων» βουλευτών. Οπως λέγεται, εάν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου καταγγέλλονται ως «ανάλγητες» ή μη απαιτητές από το μνημόνιο, από τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό κόστος που θα εισπράξει η κυβέρνηση θα είναι πολλαπλάσιο από αυτό που έχει ήδη προεξοφληθεί.
Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλες επιλογές.
«Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ξέρουν από πρώτο χέρι ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζεται από τους ξένους ως βασική προϋπόθεση εξόδου από την κρίση και ότι χωρίς αυτήν το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έχει καμία τύχη. Κάπως έτσι το Υπουργικό Συμβούλιο ξεπέρασε τις όποιες αναστολές και προσέφερε πλήρη κάλυψη στον Ανδρέα Λοβέρδο και τους συνεργάτες του να προχωρήσουν χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις. Κατά τα φαινόμενα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα απαιτήσει αντίστοιχη στάση από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», σημειώνει ο Αντώνης Καρακούσης και προσθέτει:
«Ολοι βεβαίως γνωρίζουν ότι ως την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου η κυβέρνηση θα διέλθει Συμπληγάδες και ότι ο Ιούλιος θα είναι καυτός, πλήρης αντιδράσεων και επεισοδίων απρόβλεπτων. Οπως και αντιλαμβάνονται ότι πέραν των τυπικών ή και συμβατικών αντιδράσεων των συνδικάτων υπάρχει πλήθος διεγερμένων πολιτών, οι αντιδράσεις των οποίων μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Επίσης στην κυβέρνηση έχουν πλέον γνώση ότι ο αντισυστημικός κύκλος, ειδικώς στη ζώνη της νεολαίας, τείνει να διευρυνθεί, ξεπερνά κατά πολύ πια τα όρια των Εξαρχείων και όπως όλα δείχνουν, βρίσκει πολλούς πρόθυμους να στρατευθούν και να συμμετάσχουν σε ομάδες και σχήματα άκρως επιθετικά».
theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: