Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

«Πόρτα» Πούτιν στην ελληνική κυβέρνηση για αγωγούς


Αναβολή της επίσκεψης της ΥΠΕΚ στη Μόσχα

Αιφνίδια αναβολή της σημερινής επίσκεψης της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη στη Μόσχα σηματοδοτεί την αλλαγή της στάσης των Ρώσων απέναντι στον πετρελαιαγωγό «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».  
Υπεγράφει όμως, χθες η συμφωνία ανάμεσα στο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και τη Gazprom για τη σύσταση μικτής εταιρίας που θα «τρέξει» το ελληνικό τμήμα του αγωγού South Stream.
Όπως ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι από το ΥΠΕΚΑ: «Η προγραμματισμένη για ...αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Μόσχα συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Σμάτκο δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας απουσίας του Ρώσου υπουργού σε ταξίδι με τον Πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν».
Πηγές αναφέρουν ότι η υπουργός ειδοποιήθηκε από το γραφείο του κ. Σμάτκο για την απουσία του, οπότε και υποχρεώθηκε στην αναβολή του ταξιδιού της. 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόρριψη ουσιαστικά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης από τον κ. Πούτιν και τον υπουργό κ. Σμάτκο δείχνει την ενόχληση των Ρώσων στο θέμα του «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» και συγκεκριμένα στο αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει οι Βούλγαροι. 
Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Ρώσος πρόεδρος να έχει «κρατήσει» και την προεκλογική στάση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: