Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

ΠΑ - ΣΟΚ και ΔΕΟΣ

* Μόνο με την απειλή εκλογών θα περάσει το Ασφαλιστικό, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις... 

* Μετά το Ηρώδειο, την Τρίπολη, τον Βόλο, αποδοκιμασίες και στην «πράσινη» Πάτρα  

* Η Βάσω αρνείται να βάλει στην Επιτροπή για ψήφιση το παράρτημα για τις δανειακές συμβάσεις

«Χάος», «ένταση ανεξέλεγκτη», ακόμα και «σοκ και δέος» είναι οι εκφράσεις που κυριαρχούν εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λόγω των επαχθών για τους εργαζόμενους αλλαγών σε εργασιακά και Ασφαλιστικό, που κατεδαφίζουν κατακτήσεις δεκαετιών και συνιστούν πολιτικές σκληρά φιλελεύθερων κυβερνήσεων κι όχι μιας -υποτίθεται- σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι εκτιμούν ότι ειδικά το Ασφαλιστικό, που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση (σε αντίθεση με τα εργασιακά, που περνούν με τη μορφή ΠΔ...) δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμα και...
ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Κι αυτό επειδή θεωρείται δεδομένο ότι ο Γιώργος θα θέσει το εκβιαστικό δίλημμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ή ψηφίζετε το Ασφαλιστικό ή πάω σε εκλογές», με όλα πλέον τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Βέβαια, όπως επεσήμανε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή, μόνο ως εκβιασμό ο πρωθυπουργός μπορεί να θέσει το προαναφερθέν δίλημμα. Ωστόσο σε τέτοιες περιόδους, με κοινωνική αναστάτωση κι έναν λαό οργισμένο κι απογοητευμένο, με το πολιτικό σύστημα το μεταπολιτευτικό σε αμφισβήτηση, μάλλον σε αποσύνθεση, όπως δείχνουν και όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Καθότι δεν μιλάμε για «ευθύγραμμες» πολιτικές εξελίξεις, οπότε υπάρχει πάντα, καραδοκεί το απρόοπτο...
Επιπλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτουν το εξής ερώτημα:
- Τι θα πει πάμε σε εκλογές αν δεν ψηφίσουμε το Ασφαλιστικό; Και σε τι διαφέρει τότε μια σοσιαλιστική από μια «θατσερική» κυβέρνηση, αν πάμε σε ένα τέτοιο Ασφαλιστικό, σαν αυτό που φαίνεται να προτείνει ο Λοβέρδος;
Ωστόσο είναι δεδομένη η θέση του Γιώργου Παπανδρέου να περάσουν οι αλλαγές τόσο στα εργασιακά, όσο και στο Ασφαλιστικό. Και το γεγονός ότι τηλεφώνησε προσωπικά στον Ανδρέα Λοβέρδο για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του, λέει πολλά. Και κυρίως ότι είναι αποφασισμένος να τελειώνει με τα ζητήματα αυτά τώρα, ποντάροντας στο ότι το φθινόπωρο μπορεί να έχουν ξεχαστεί και να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, που πάντως θεωρείται αναπόφευκτη...
Ίσως πιστεύει ότι έτσι θα αποτρέψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις κι ότι θα φιμώσει ολοκληρωτικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Άλλωστε με τον εκβιασμό για πρόωρες εκλογές στέλνει το μήνυμα της λίστας σε αντιδρώντες βουλευτές, αφού σε περίπτωση εκλογών με λίστα μπορεί άνετα να αποκλείσει κάθε ανεπιθύμητο, κάτι που με σταυρό δεν θα μπορούσε να κάνει αν δεν τον διέγραφε προηγουμένως. Στήνει λοιπόν το σκηνικό του εκβιασμού, αλλά τα πράγματα πλέον δεν είναι όπως ήταν πριν από οχτώ μήνες. Τώρα έχει κι ο ίδιος αρχίσει να υφίσταται τη φθορά της κυβέρνησης, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
Έχει μπει στο κάδρο της κρίσης, είναι μέρος της.
Οπότε αυτή η επιχείρηση έχει τα μεγάλα ρίσκα της...

Αντιδράσεις ακόμα και από δικούς του βουλευτές!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις αντιδράσεις για τις ακραία φιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης πρωταγωνιστούν βουλευτές οι οποίοι είχαν σκληρά στηρίξει τον Γιώργο στην εσωκομματική αναμέτρηση του Νοέμβρη του 2007 και συνέχιζαν να είναι φανατικοί υποστηρικτές του.
«Πλέον πολλοί από εκείνους οι οποίοι τον στήριξαν, σήμερα είναι απέναντί του», υπογράμμιζε στο «ΠΑΡΟΝ» βουλευτής ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στη στήριξη του Γιώργου.
Και αν θεωρείται βέβαιο ότι οι τρεις διαγραφέντες βουλευτές επειδή δεν ψήφισαν το μνημόνιο με την «τρόικα» θα καταψηφίσουν το Ασφαλιστικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις στην ψηφοφορία για το μείζον αυτό θέμα.
Υπάρχει έτσι κι αλλιώς κι ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης, που καθοδηγεί πολλές φορές τις κινήσεις των βουλευτών.
Για παράδειγμα, άλλος βουλευτής, επίσης πρώην φανατικός υποστηρικτής του Γιώργου, μας τόνιζε ότι έτσι που το πάει ο πρωθυπουργός, «θα μας στείλει... χωρίς επιστροφή όλους μας». Και το εξέφρασε αυτό και στα αγγλικά, με τον όρο «one way ticket»!
Άλλος βουλευτής τονίζει ότι ειδικά η μείωση του κατώτατου ορίου μισθού θα κριθεί στα σίγουρα αντισυνταγματική.

Μπλόκο της Βάσως
Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου, δεν έχει βάλει για συζήτηση στην Επιτροπή νομοσχέδιο με τα παραρτήματα για τις δανειακές συμβάσεις, αν και αυτό το έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή απ' τις 3 Ιούνη... Η άρνηση της Βάσως είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δήλωσαν ότι εμείς δεν θα το ψηφίσουμε.
Απ' την άλλη βέβαια στελέχη της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτιμούν πως τα παραπάνω ελάχιστα ενδιαφέρουν τον Γιώργο. Το παίζει «υπεράνω».
Κι αυτό επειδή στόχος του είναι να φτιάξει τη δικιά του σκληρή ομάδα, που δεν θα τον αμφισβητεί σε καμιά απολύτως περίπτωση. Αυτή είναι η επιθυμία του. Και ελάχιστα τον ενδιαφέρουν ακόμα και βουλευτές και στελέχη που τον στήριξαν. Αρκεί, για παράδειγμα, να σκεφτεί κάποιος πώς μεταχειρίστηκε έναν εκ των βασικών υποστηρικτών του, τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο...
«Περνά τους πάντες από κρησάρα», μας τόνιζε συνεργάτης του. Θέλει να ανήκουν στον σκληρό δικό του μηχανισμό. Και γι' αυτό πολλές θέσεις του κρατικού μηχανισμού παραμένουν κενές. Δεν τον απασχολεί αυτό. Μόνο το πώς θα διευρυνθεί η επιρροή της ομάδας του, η οποία συγκροτείται από στενούς συνεργάτες του (π.χ. Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Παμπούκης, Γερουλάνος), μέλη της οικογένειάς του χωρίς θεσμικό κατά τα άλλα ρόλο, καθώς και ορισμένους άλλους οι οποίοι έχουν αναδειχθεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του...
 Και δεν τον ενδιαφέρει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε απ' το κακό στο χειρότερο;
Ότι οι δημοσκοπήσεις είναι όχι απλώς μηνύματα, αλλά καταστροφή, κυριολεκτικά, για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά (όπως βέβαια και για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της);
Όχι, μας απάντησε άλλος συνεργάτης του. Τον ενδιαφέρει μόνο η κατασκευή ενός προσωποπαγούς μηχανισμού, έξω και απ' το ΠΑΣΟΚ!

Τους... παίρνουν με τις πέτρες!
Αλλά αν ο ίδιος ενδιαφέρεται μόνο για τα προαναφερθέντα, οι βουλευτές και τα στελέχη του ενδιαφέρονται και για την πολιτική τους επιβίωση.
Ήδη ο κόσμος αντιδρά. Και δεν αντιδρά μόνο... δημοσκοπικά.
Έφτασε στο σημείο να αποδοκιμάσει προσωπικά τον Γιώργο και μάλιστα δύο φορές μέσα σε ελάχιστες μέρες (Ηρώδειο και Τρίπολη), άσχετα με το ότι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ έκαναν... μούγγα στη στρούγκα! Όπως και για τα επεισόδια που έγιναν στον Βόλο, όταν πήγε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γίνονται ήδη θύματα της... ευτυχίας του λαού.
Σε λίγο δεν θα τολμούν να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, θα τους παίρνει ο λαός με τις πέτρες!
Ναι, αυτούς τους οποίους πριν από ελάχιστους μήνες τούς έφερε στην εξουσία θριαμβικά!
Τα όσα συνέβησαν πριν από λίγες μέρες και μάλιστα στην Πάτρα, μια πόλη ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ, όπου αποδοκιμάστηκαν άγρια από οργισμένο πλήθος ο υφυπουργός Απ. Κατσιφάρας και οι άλλοι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές, είναι χαρακτηριστικά.
Βέβαια ξανά τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ εποίησαν την νήσσαν, αλλά ακόμα κι έτσι οι προσωπικές εμπειρίες είναι αρκετές...
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: