Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ένταση στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις



merkel_sarkozy2Το Der Spiegel "ανάβει φωτιές" και στη μέση η... Ελλάδα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράζει (και) ελληνικά ομόλογα εξυπηρετεί τις γαλλικές τράπεζες, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κάνοντας λόγο για «γαλλική συνομωσία» πίσω από τη σχετική απόφαση του Γάλλου διοικητή της ΕΚΤ κ. Τρισέ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ διατέθηκαν για αγορά ελληνικών ομολόγων. 
Με δεδομένο ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί (στον υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε) ότι δεν θα πουλήσουν ελληνικά ομόλογα μέχρι το 2013, από την απόφαση της ΕΚΤ εξυπηρετούνται κυρίως οι.... γαλλικές τράπεζες και οι γαλλικές ασφαλιστικές, που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ. 
Ετσι, γράφει το περιοδικό, το γαλλικό χρηματοοικονομικό σύστημα «καθαρίζει» τους ισολογισμούς του από τις τοξικές τοποθετήσεις του.
Το Der Spiegel επικαλείται στελέχη της Bundesbank, τα οποία φέρονται να προβληματίζονται γιατί η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα και, μάλιστα, σε τέτοια έκταση, από τη στιγμή που τα πρώτα χρήματα από το πακέτο για την ελληνική διάσωση έχουν φτάσει στην Αθήνα.
Πιο λογικό στην παρούσα φάση, φέρονται να λένε τα στελέχη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, θα ήταν η ΕΚΤ να έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση των ομολόγων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. 
Γι' αυτό και έχουν «μία τρομερή υποψία» ότι πρόκειται για «γαλλική συνομωσία», αφού, όπως επισημαίνεται, με την τακτική της αυτή η ΕΚΤ κρατά τις τιμές των ελληνικών ομολόγων τεχνητά σε υψηλά επίπεδα, βοηθώντας τις γαλλικές τράπεζες να τα πωλούν χωρίς ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: