Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Το μνημόνιο και η μάχη για τη μισή σύνταξη

Το μνημόνιο και η μάχη για τη μισή σύνταξη
Αλαλούμ στο ασφαλιστικό, και πιο συγκεκριμένα στο ύψος των συντάξεων, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος επιτρόπου Ολι Ρεν διαψεύδει ότι έθεσε ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση θέμα περικοπής των συντάξεων στο μισό. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ερωτήματα για τη μέχρι χθες στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ενώ σήμερα αναμένονται νέες δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.
«Πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό», διευκρινίζει ο...
αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σέρβας Ντερούζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρέν, σε αποκλειστική δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ανοίγει έτσι ουσιαστικά τον δρόμο για λίγο καλύτερες συντάξεις σε σχέση με αυτά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι χθες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ολι Ρεν: «Ενα ποσοστό αναπλήρωσης 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και, ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη). Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη, την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης από 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για την κοινωνική ασφάλιση».

Για θετικότατη εξέλιξη έκανε λόγο το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι λύνονται οι παρεξηγήσεις.
«Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ. Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους (26-29 Μαΐου) στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Υπογραμμίζεται, δε, πως «για το θέμα αυτό σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον επίτροπο κ. Ρεν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ε.Ε. Σερβάς Ντερούς η γενική γραμματέας του υπουργείου».

«Τα όσα αποκαλύπτονται από τις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δρομολογήσει επικοινωνιακά παιχνίδια για να καλύψει τις δικές της ευθύνες», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Απίστευτο θράσος καταλογίζει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. «Μας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα δουλεύεις τουλάχιστον για 40 χρόνια αδιαλείπτως για να λάβεις ένα επίδομα, αντί για σύνταξη, που δεν θα είναι το 50% της σημερινής σύνταξης αλλά το 60%», τονίζει
(πηγη: ΤΑ ΝΕΑ) Τη μάχη της... μισής σύνταξης φέρεται να κέρδισε το υπουργείο Εργασίας όπως προκύπτει και από την αλληλογραφία του υπουργού κ. Α. Λοβέρδου με την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσει η βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως.
Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%. Κατά το υπουργείο Εργασίας, με τη νέα αυτή εξέλιξη η απώλεια στις συντάξεις θα είναι της τάξης του 7%, ποσοστό που αμφισβητείται από τη ΓΣΕΕ που δίνει μείωση σύνταξης κοντά στο 25%, Ειδικότερα το σχέδιο που αναμένεται να επικυρωθεί από την τρόικα όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού, θα προβλέπει ότι από 1/1/2015 (χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα) και σταδιακά, βάση υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος- βάση το 2013 ή και νωρίτερα. Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα (με θεμελίωση έως και το τέλος του 2010) όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Βασική σύνταξη, και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει με επιχειρήματα το θέμα ενσωμάτωσης των επικουρικών συντάξεων στην ανταποδοτική. Κι αυτό γιατί οι επικουρικές συντάξεις προέρχονται από εισφορές εργαζόμενου- εργοδότη ενώ δεν καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους. Παράλληλα, για τις επικουρικές υπάρχει διάταξη στο νομοσχέδιο Λοβέρδου όπου προβλέπεται η δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20%.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015 (εκτός απροόπτου).
ΣΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ αποδίδεται από την Κομισιόν το μέτρο της μισής σύνταξης! Το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «ορθή» τη δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν ότι πουθενά στο μνημόνιο δεν αναγράφεται πως οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο μισό. Επίσης, εκτιμά ότι αποτελεί «θετικότατη εξέλιξη» η υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη.

«Παρανόηση»
Σε δηλώσεις του, χθες στο «Βήμα της Κυριακής», ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, αναφέρει: «Πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ενα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα εργαζόμενο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη).

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%- 80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού».

Ξεκαθαρίστηκε
Το υπουργείο Εργασίας σχολίασε τις δηλώσεις επισημαίνοντας τα εξής: «Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Ρεν αναφέρεται ότι πουθενά στο μνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ. Η συγκεκριμένη θέση είναι ορθή. Την υποστηρίζει άλλωστε σταθερά και επίμονα από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ. Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του μνημονίου». «Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους (26-29 Μαΐου) στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά», τονίζει το υπουργείο, το οποίο θυμίζει ότι «για το θέμα αυτό σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον επίτροπο κ. Ρεν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. κ. Σερβάς Ντερούς η γενική γραμματέας του υπουργείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: