Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Μήνυμα ΔΝΤ με πολλούς αποδέκτες και η Ελλάδα..!

_2Μήνυμα - με έμμεσο αποδέκτη και την Αθήνα- έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απειλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση της Ρουμανίας ότι δεν θα καταβάλλει την 5η προγραμματισμένη δόση από το μεταξύ τους συμφωνηθέν πακέτο βοήθειας. 
Είχε προηγηθεί απόφαση δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις. 
Πέντε μονάδες αύξηση στον ΦΠΑ ανακοίνωσε η ρουμανική κυβέρνηση για να μη… χάσει τη δόση της
Προ της απειλής να μην εισπράξει την 5η προγραμματισμένη δόση από το ΔΝΤ, η ρουμανική κυβέρνηση αύξησε τελικά κατά 5 μονάδες το ΦΠΑ. 
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του ΔΝΤ για πάγωμα των...
πληρωμών του.
Προχθες το βράδυ και έχοντας υπόψιν του την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρουμανίας να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων κατά 15% (που αποφάσισε η κυβέρνηση ως τμήμα του προγράμματος λιτότητας), το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28ης Ιουνίου σύγκληση του Συμβουλίου όπου θα συζητείτο η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης (2 δισ. ευρώ) του πακέτου βοήθειας προς τη Ρουμανία. 
Στην ανακοίνωση του Ταμείου, την οποία υπογράφει ο Jeffrey Franks, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ρουμανία, ανεφέρετο: ….

«Το Ταμείο εξετάζει τις συνέπειες που έχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ: της Ρουμανίας) επί των δημοσιονομικών μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση.
Τα μέτρα που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας του Μνημονίου.
Εν αναμονή εξεύρεσης εναλλακτικών μέτρων, η σύγκληση του Συμβουλίου που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, αναβάλλεται. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων και πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να τα υποβάλουμε στο Συμβούλιο».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας δεν ανακοίνωσε το αιτιολογικό σκεπτικό επί του οποίου στήριξε την απόφασή του. Συνδικάτα και εργατικές ενώσεις, πάντως, υπεστήριζαν όλη την εβδομάδα ότι οι συντάξεις προστατεύονται ξεκάθαρα από το Σύνταγμα δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται εν μέρει από τις εισφορές των εργαζομένων. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λίγες ώρες μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν από  δεκάδες πολίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ.

Αύξηση στο ΦΠΑ

Ετσι, προ ενός πιθανού αδιεξόδου, η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε το μεσημέρι του Σαββάτου να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 19% στο 24%, προκειμένου με περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να μπορέσει έτσι να λάβει τη νέα δόση του δανείου . 
Αυτή η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας των μειώσεων στις συντάξεις κατά 15% που προβλεπόταν από τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση του Μποκ. 
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση του ΔΝΤ προγραμματίστηκε για την Τετάρτη.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: