Τρίτη 11 Μαΐου 2010

SOS από τον εμπορικό κόσμο

Δυσοίωνα μηνύματα, όπως μείωση πωλήσεων και κερδών, απολύσεις και «λουκέτα», εκπέμπει για φέτος ο εμπορικός κόσμος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της πρώτης προκαταρκτικής επεξεργασίας των ισολογισμών για την κατάρτιση της Ετήσιας Έκθεσης Εμπορίου από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις περιμένουν για φέτος μείωση των ...
πωλήσεών τους· ανάλογη είναι η εκτίμησή τους για την πορεία των κερδών, το 70% αναφέρει πως μειώθηκε η ρευστότητά του (μείωση ρευστότητας πέρσι είχε το 43%), ενώ 9 στις 10 Ο.Ε. - Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κάνουν επενδύσεις εντός του 2010.
Στο «κόκκινο» 65.000 επιχειρήσεις
Αν και 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόλησή τους το 2011, οι υπόλοιπες 3 στις 10 επιχειρήσεις ενδεχομένως να προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Τειρεσία, 65.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 100.000 εργαζόμενους είναι στο «κόκκινο».Είναι χαρακτηριστικό πως αν και οι περσινές προβλέψεις για την απασχόληση το 2010 ήταν σχετικά αισιόδοξες, καθώς το 25% υποστήριζε πως θα αυξήσει την απασχόληση εντός του έτους, οι φετινές προβλέψεις για το 2011 είναι πως 9 στους 10 δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόλησή τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων από την ICAP, τα κέρδη προ φόρων σε σχέση με το 2008 παρουσίασαν το 2009 μείωση κατά 35,15%, ο τζίρος μειώθηκε κατά 6,19% και το μεικτό κέρδος μειώθηκε κατά 2,6%.
Β. Κορκίδης: «Δύο κλείνουν, μία ανοίγει»
«Ακριβώς επειδή η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή, απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του τρίτου πακέτου μέτρων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το εμπόριο, και κυρίως να υπάρξει άρση των εμποδίων που βάζει στην επιχειρηματικότητα το ίδιο το κράτος» υποστήριξε ο κ. Κορκίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στα «λουκέτα» στην αγορά, είπε πως «δύο επιχειρήσεις κλείνουν, μία ανοίγει».
Όπως είπε ο κ. Κορκίδης, οι νομοί που έχουν τα περισσότερα «λουκέτα» είναι ο Πειραιάς, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Πιερία, ενώ οι νομοί στους οποίους ανοίγουν οι λιγότερες επιχειρήσεις είναι η Αργολίδα, η Αχαΐα, η Ημαθία και η Εύβοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: