Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Pimco: 'Οι οίκοι αξιολόγησης επέτρεψαν τη δημιουργία της ελληνικής κρίσης'

Σκληρή επίθεση στους οίκους αξιολόγησης, κατηγορώντας τις ότι επέτρεψαν την εξέλιξη της ελ ληνικής δημοσιονομικής κρίσης λόγω της «τυφλής πίστης τους» στην πιστοληπτική φερεγγυότητα εξαπέλυσε η PIMCO.   
Δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας που ελέγχει το μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων παγκοσμίως, κ. Bill Gross, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης στερούνται κοινής λογικής. 
«Πριν 10 χρόνια, οι προειδοποιήσεις τους στην περίπτωση της Enron ή της Worldcom ήρθαν καθυστερημένα και πρόσφατα η τυφλή τους πίστη στην πιστοληπτική φερεγγυότητα οδήγησε σε μεγάλες υπερβολές στην περίπτωση της Ελλάδας και των νότιων γειτόνων της», τόνισε.   
Ο κ. Gross στηλίτευσε ακόμη την ......αξιολόγηση ΑΑΑ σε ορισμένα assets με εγγύηση στεγαστικά δάνεια στην αγορά της ΗΠΑ που οδήγησαν σε λάθος αποφάσεις το επενδυτικό κοινό και άσκησε κριτική στην απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την Ισπανία μόνο κατά 1 βαθμίδα σε ΑΑ από ΑΑ+ αλλά και την απόφαση της Moody’s να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ισπανίας στο ΑΑΑ, παρά την αύξηση της ανεργίας στη χώρα στο 20%, την αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 10%, το γεγονός ότι τα ομόλογά της διαπραγματεύονται ήδη σε επίπεδα Baa και το αρνητικό ρεκόρ χρεοκοπιών που έχει, καθώς έχει χρεοκοπήσει 13 φορές από το 1800 μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: