Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η Χαμένη Αξιοπιστία της Κυβέρνησης

Η έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας συνιστά βασική αρνητική παράμετρο για τη δημιουργία προϋποθέσεων υπέρβασης της κρίσης. 
Ακυρώνει την ελπίδα για την επίτευξη του στόχου, υπονομεύει τη διάθεση για τη συλλογική προσπάθεια, μετατρέπει τη συναίνεση σε κενό γράμμα. 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει και σήμερα, μετά και τη συμφωνία στήριξης, να διαπράττει τα ίδια σφάλματα
Θα πρέπει να απαντήσει πειστικά σε πολλά και ουσιαστικά ΓΙΑΤΙ.

ΓΙΑΤΙ δεν έλαβε τα...
απαιτούμενα μέτρα όταν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές; Οι φωνές που καλούσαν στην έγκαιρη λήψη μέτρων προέρχονταν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο: «…αν μας ακούγατε και λαμβάνατε τα μέτρα το Νοέμβριο τότε θα ήταν πιο ήπια…» (Η Β. Παπανδρέου προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, «Ελεύθερος Τύπος», 11-5-2010).

ΓΙΑΤΙ έστελνε αντιφατικά μηνύματα με μέτρα που αρχικά εξήγγειλε και στην συνέχεια απέσυρε ή τροποποιούσε, αποδεικνύοντας ότι ούτε σχέδιο υπήρχε ούτε στρατηγική, παρά μόνον σερνόταν πίσω από τα γεγονότα; (π.χ. τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες, πρόθεση φορολόγησης των καταθέσεων, κλπ.).

ΓΙΑΤΙ αμαύρωνε την εικόνα της χώρας και της οικονομίας με απαράδεκτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες μας στοίχισαν ακριβά;

ΓΙΑΤΙ συμπεριέλαβε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως πιθανή επιλογή ήδη από το τέλος του 2009, πράξη πρωτοφανής για την ευρωζώνη έως τότε.

ΓΙΑΤΙ διέδιδε ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί, ως όφειλε, για να επιβάλει όρους; 
Όπως έγραψε και ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιάς: Η κυβέρνηση «…πήγε στις διαπραγματεύσεις έχοντας παραδοθεί ψυχολογικά. Και το χειρότερο, αυτό το ήξεραν οι δανειστές της» («Αξία» 8-5-2010).

ΓΙΑΤΙ απέκρυψε σημεία της συμφωνίας οικονομικής στήριξης, τα οποία δημοσιοποίησε το ΔΝΤ στην ηλεκτρονική του σελίδα, όπως ότι ήταν η κυβέρνηση αυτή που πρότεινε τα μέτρα που επεβλήθησαν («Ελεύθερος Τύπος», 12-5-2010).

ΓΙΑΤΙ το ένα τρίτο του πακέτου των περικοπών, δηλαδή τα έντεκα (11) από τα τριανταένα (31) δισεκατομμύρια ευρώ είναι μη προσδιορισμένα μέτρα;

ΓΙΑΤΙ στις 7 Μαΐου πέρασε την απαράδεκτη και πρωτοφανή τροπολογία, που δίνει τη δυνατότητα να περνάνε τα μέτρα χωρίς έγκριση από την Βουλή, μόνο με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στους μόλις επτά (7) μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, πραγματικά κατάφερε να απολέσει όποιο κεφάλαιο αξιοπιστίας διέθετε.  
Η απουσία συνέπειας λόγων, έργων, στόχων και πολιτικής είναι πρωτοφανής.  
Μια αλληλουχία ασυνάρτητων κινήσεων και λανθασμένων εκτιμήσεων επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς για τη χώρα οικονομικής κρίσης.
(Άγγελος Τσιγκρής -νομικός -εγκληματολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: