Οι αλλαγές που θα έπρεπε να είχε κάνει η Ελλάδα

Κάθε Έλληνας ανεξαρτήτως παρατάξεως και ιδεολογίας θα ήθελε να δει την Ελλάδα να βγαίνει κερδισμένη από την προσφυγή της στο ΔΝΤ. Παρόλα αυτά οι χθεσινές κινητοποιήσεις έδωσαν μια άσχημη εικόνα κι άφησαν πολύ πικρή γεύση. 
Οι 3 νεκροί ήταν τα άδικα θύματα μιας κίνησης χωρίς πολύ σκέψη. Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι διαδήλωσαν, ήταν ενάντια στα νέα μέτρα ή ενάντια σε αυτούς που τα επιβάλλουν;
Την ευθύνη για τα γεγονότα την 5η Μαίου 2010, την έχει σύσσωμη η Ελληνική κυβέρνηση και περισσότερο ο πρωθυπουργός.  
Η αστυνομία για μια ακόμη φορά ήταν κατώτερη των προσδοκιών. 
Τα μέτρα που θα πάρει το ΔΝΤ και η Ελληνική κυβέρνηση είναι τα εντελώς αντίθετα από αυτά που παίρνει οποιαδήποτε οικονομία θέλει να ορθώσει ανάστημα κι όχι να διαλυθεί. 
Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση καθότι ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά “λίγος”. 
Το επίθετο δεν είναι αρκετό για να φέρει εις πέρας τις δύσκολες αποστολές που έχει...
...αναλάβει. 
Ο ΓΑΠ δεν θέλει να συγκρουστεί με κανέναν, κι αυτό έχει οδηγήσει την χώρα σε ντελίριο.
Είναι ίσως η πρώτη φορά, που συμφωνώ με τους διαδηλωτές. 
Το πρόβλημα μου δεν είναι το οικονομικό αυτό καθεαυτό. Δεν είναι δυνατόν να κόβεις μισθούς από τους δημοσίους υπαλλήλους1 των 14ων μισθών και 1.200 €/μήνα και να μην κόβεις από τους υπαλλήλους της βουλής και τους βουλευτές τους μισθούς 16 & 15 επειδή είναι επιδόματα! Είναι γελοίο!!! Το ίδιο γελοίο είναι να διατηρεί ένας βουλευτής εν καιρό κρίσης 5.700 € βασικό μισθό και να πληρώνεται extra για συνεδριάσεις επιτροπών! Αυτά πρέπει να κοπούν πριν από οτιδήποτε άλλο!
Ο στρατηγός, όταν θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα, όπως π.χ. ο Μ. Αλέξανδρος στο παρελθόν, πάει πρώτος στην μάχη! Θυσιάζεται για να δώσει το παράδειγμα. Εάν λοιπόν ο ΓΑΠ δεν κόψει από τον εαυτό του και την δική του ομάδα, ας μην περιμένει καμία απολύτως συναίνεση για τίποτα κι από κανένα.
Το δεύτερο σημείο που είναι και το σημαντικότερο – έχω ξαναγράψει γι αυτό – είναι η έμπρακτη και υπεύθυνη απόδοση ευθυνών. Αν δεν αποδοθούν ευθύνες, δεν θα στηρίξει κανείς μια προσπάθεια που είναι καταδικασμένη εξ αρχής. Δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που να γνωρίζει την πολιτική κατάσταση, τα πρόσωπα και την πολιτικής ζωή στην Ελλάδα και να πιστεύει ότι η χώρα μας θα μπορέσει να γλιτώσει την χρεωκοπία μέσα στην επόμενη τριετία! Αν δεν ανεξαρτητοποιηθεί η δικαιοσύνη και δεν αποκτήσει την αξιοπιστία που της πρέπει σε μια δημοκρατία, είναι αδύνατο να γίνει οτιδήποτε ορθό!!!
Τα μέτρα κατά την γνώμη που θα πρέπει/έπρεπε να είχε πάρει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έως τώρα είναι:
  1. Άμεση αλλαγή του νόμου περί ευθύνης βουλευτών. Πρέπει να δικάζονται από τα λαϊκά δικαστήρια. Πλέον θεωρούνται όλοι απατεώνες μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου στα μάτια του Ελληνικού λαού.
  2. Ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση για να μπορέσει να υπάρξει επαναφορά αξιοπιστίας στο Ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης. Αλλιώς οποιοδήποτε μέτρο θα πάει στο βρόντο, όσο το τηρούν οι πολιτικοί μας τόσο θα το τηρήσουμε κι εμείς… Και μετά τι να θα πάρεις εκ του μη έχοντος (τον μαγικό αριθμό 3…) ;
  3. Μείωση υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι όσοι παίρνουν πάνω από 2.500 € πρέπει να τους κοπεί ο μισθός. Και 2.500 € στην Ελλάδα του 2010 με σίγουρη θέση και καθόλου πίεση για αποτέλεσμα είναι εξωφρενικός μισθός. Ένας βουλευτής που πληρώνεται 5.700 € παράγει κατά την γνώμη μου 600 € μετά βίας. Οπότε όλοι, βουλευτές πρωθυπουργοί κλπ. θα πρέπει να μειώσουν τους μισθούς τους στα 2.500 € (χαριστικό νούμερο κι αυτό…). Επίσης είναι δυνατόν ο κ. Προβόπουλος να έχει τέτοιο μισθό; Δεν είναι ο chairman σε hedge fund, την τράπεζα της Ελλαδίτσας διευθύνει! Σιγά τη θέση!!!! Θα έπρεπε να του κόψει τον μισθό στις 500.000 από 4 εκ. χωρίς μπόνους! Κρίση έχουμε!!!
  4. Σύνταξη πάνω από 1.200 € δεν νοείται να υπάρχει. Κι αν υπάρχει κόψτην αύριο. Οι συντάξεις είναι για να ζει ένας άνθρωπος στα γεράματα αξιοπρεπώς, όχι για να κάνει διακοπές στη Χαβάη με 3.500 € σύνταξη την ίδια στιγμή που ένας 18χρονος με 12 ώρες εργασία παίρνει στο χέρι 680 €. Αυτό είναι έγκλημα!!!! Κρατάς εξωφρενικό ποσοστό εισφορών στον ένα για να δίνεις πολλαπλάσια στον άλλο; Μα είμαστε καλά; Ποιος μαλάκας το σχεδίασε έτσι το σύστημα; (Βλ. Α. Παπανδρέου)
  5. Μείωση φορολογικών συντελεστών. Ναι, ναι μείωση!!! Να πέσουν όλα στο μισό, έτσι ώστε να έρθουν μικρομεσαίοι επενδυτές στη χώρα!! Δεν γίνεται αλλιώς, αν θέλει να αυξήσει τα έσοδα το κράτος πρέπει να υπάρξει εισροή κεφαλαίου! Δείτε την καμπύλη του Laffer!!! Ανάλυση του Γ. Καισάριου στο e-rooster.
  6. Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα που δεν είναι πολυτελείας στο 15% και 5% στα είδη πρώτης ανάγκης! Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και στην εγχώρια αγορά!!!
  7. Άνοιγμα των αγορών με ισχυρή παρουσία ελεγκτικού οργάνου για καταπολέμηση μονοπωλιακών πρακτικών και καρτέλ. Δεν δυνατόν το γάλα να το πληρώνουμε 2 φορές περισσότερο από έναν Γερμανό!!!
  8. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις!! Δεν μπορείς να παίρνεις από τον εργαζόμενο το 50% του μισθού και να τον αφήνεις με 680 € όταν στον εργοδότη του κοστίζει 1500 € και να του παρέχεις υπηρεσίες επιπέδου Ουγκάντας!! Τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στον εργαζόμενο κι ας αποφασίσει εκείνος τι θα τα κάνει!!!
  9. Ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων. Εάν δεν μπορείς να τις ελέγξεις άσε τον ανταγωνισμό να μπει μέσα, να δούμε τι θα γίνει!!! Δεν μπορεί η ΔΕΗ να χρεώνει εξωφρενικά ποσά για μια ΕΡΤ και η ΝΕΤ να βγαίνει 120+ εκ. χρεωστική κάθε χρόνο! Την ίδια στιγμή που έχει έναν Παπαδόπουλο να χρυσοπληρώνει!!! Έλεος!
  10. Αυτοματοποίηση του συστήματος συνταγογράφησης (φαρμακεία-νοσοκομεία) με ηλεκτρονικό σύστημα και 1 αριθμό ταυτοποίησης προσώπου (ΑΜΚΑ, Αρ. Ταυτότητας, ότι θέλεις πάρε). Έτσι δεν θα μπορεί ο κάθε γιατρός να γράφει ότι του κατέβει.
  11. Άνοιγμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έχουμε κρίση υποτίθεται, έχουμε ίσως την πιο ακριβή παιδεία στην Ευρώπη και τα πανεπιστήμια μας πιάνουν πάτο επειδή κι εκεί το μόνο που απασχολεί τον κόσμο είναι η κομματική ταυτότητα. Είναι δυνατόν να χάνουμε τόσα εκατομμύρια σε σπουδές Ελλήνων σε μέτρια πανεπιστήμια του εξωτερικού; Αν θέλει κάποιος να πάει στο Harvard, το MIT ή το LSE ας πάει!!! Οι άλλοι θα μείνουν εδώ!!! Θα φέρουμε και ένα σωρό Βαλκάνιους!!! Και τα σχολεία ας τα κάνουν ολοήμερα. Οι εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια πρέπει να καταργηθούν!!!
  12. Κατάργηση επαγγελμάτων που ανήκουν στο 1904, του τύπου “Συμβολαιογράφος“. Αφού μπορεί κι ο δικηγόρος να την κάνει τη δουλειά, γιατί θέλουμε συμβολαιογράφο; Μας περισσεύουν ή πρέπει να διατηρήσουμε κάποιον απλά και μόνο επειδή πήρε το πτυχίο του; Ταυτόχρονα (προφανώς) πρέπει να γίνει και το άνοιγμα επαγγελμάτων τύπου φαρμακοποιών, όποιος έχει πτυχίο πρέπει να έχει την δυνατότητα να ανοίγει και φαρμακείο.
  13. Αυτοματοποίηση διαδικασιών για την δημιουργία εταιριών. Γιατί έχουμε 15 είδη εταιριών; ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, κλπ; Αν χωριστούν σε 2 είδη, μικρές και μεγάλες θα είναι εύκολα κι απλά. Επίσης, η ίδρυση εταιρίας πρέπει να είναι 1 click σε μια σελίδα στο internet. Τίποτε άλλο, τα λοιπά έξοδα (συμβολαιογράφος, επιμελητήρια, κλπ) πρέπει να φύγουν από τη μέση άμεσα! Είναι εξωφρενικό το κόστος και η γραφειοκρατία που ενισχύει και το “λάδωμα” στην χώρα μας!
  14. Ιδιωτική διοίκηση σε δημόσια εταιρία. Τι κι αν είναι δημόσια εταιρία ο ΟΣΕ; Αν δεν μπορείς να τον ελέγξεις πάρε έναν manager από τον ιδιωτικό τομέα και βάλτον υπεύθυνο! Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος κι αν κλέψει, έχεις κάθε άνεση να τον βάλεις στα κάτεργα!
  15. Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Ας κάνουμε ένα σώμα σαν την λεγεώνα των ξένων: Να είναι ετοιμοπόλεμο για να προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας!!! Τι να το κάνω να πηγαίνουμε έτσι κι αλλιώς σε κάθε πόλεμο γιατί μας αναγκάζουν οι “ξένοι” σαν ειρηνευτική δύναμη από την μία και να μην “παίρνουμε” ποτέ τίποτα, κι από την άλλη να είναι μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας οι στρατιωτικοί; Και οι φαντάροι που κοσμούν τα στρατόπεδα… ΕΛΕΟΣ. Αυτοί είναι εργατικό δυναμικό που ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ.
  16. Απλοποίηση των διαδικασιών δόμησης και λίγη διαφάνεια στις πολεοδομίες. (Αυτό όμως πάει χέρι-χέρι με την ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης…)
  17. Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα πρέπει να χαμηλώσουν απελπιστικά. Δεν είναι λογικό να πληρώνεται αδρά ένας δημόσιος υπάλληλος χωρίς πίεση για αποτέλεσμα και να πληρώνεται πενιχρά ένας ιδιωτικός υπάλληλος. Την αφρόκρεμα την παίρνει εδώ και χρόνια το δημόσιο και την αδρανοποιεί. Αν πέσουν οι μισθοί στο δημόσιο και μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές οι μισθοί θα ανέβουν, η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων θα ανέβει και θα δημιουργηθεί ένας ορθολογικός κύκλος…
  18. Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό για την δημοκρατία θα ήταν ένα “φεουδαρχικού” τύπου κράτος. Το 70% του εισοδήματος μιας περιοχής καλό θα ήταν να το διαχειρίζεται άμεσα ο Δήμαρχος/Νομάρχης (και μόνο Νομάρχη να είχαμε, σιγά το μέγεθος των Ελληνικών νομών…) και το υπόλοιπο να κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου θα αποφασίζουν που και πως θα το χρησιμοποιήσουν.
Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές που θα βοηθούσαν την χώρα να κινηθεί προς το καλύτερο. Αν θέλετε συμπληρώστε, αλλά αν δεν γίνουν όλα αυτά μαζί, δεν βλέπω τρόπο να βγει η χώρα από την κρίση.
Για την ώρα, ότι φορολογικούς συντελεστές και να βάλουν ότι και να αυξήσουν, έχει σταματήσει να κινείται χρήμα στην χώρα μας. Δεν μπορείς να πάρεις τίποτε από κάποιον που δεν έχει να σου δώσει.
  1. Δεν έχω καθόλου καλή εντύπωση για τους Δημοσίους Υπαλλήλους στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αντί-παραγωγικότητας [] http://www.convalesco.org/