Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Προς υποψηφίους Πρωθυπουργούς...

Ψάχνοντας να βρω αν υπάρχει κάτι που μας διδάσκει η υπόθεση της αποπομπής της Αντζελας Γκερέκου από την κυβέρνηση, με έπιασε ξαφνικά μία κρίση αισιοδοξίας. 
Δεν έχω καμία ρατσιστική διάθεση - πιστέψτε με - απέναντι στην πρώην υφυπουργό, που θα παραμείνει ωστόσο μέλος του Κοινοβουλίου. 
Μέχρι την ώρα που έσκασε η υπόθεση των οφειλών του Τόλη Βοσκόπουλου στην εφορία, η κυρία Γκερέκου δεν είχε δώσει δικαιώματα με την πολιτική συμπεριφορά της - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε "λάμψει" σε ένα εξαιρετικά σημαντικό κυβερνητικό πόστο.
Μπαίνω στον πειρασμό να ανοίξω εδώ μία παρένθεση: δεν ξέρω με ποια κριτήρια επέλεξε εξαρχής ο Πρωθυπουργός την κυρία Γκερέκου για το ...χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Τουρισμού, αλλά σίγουρα δεν ήταν ένα πρόσωπο με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, με σημαντική εμπειρία και με αντίληψη της "πιάτσας".

Ελπίζω ότι, μετά από την έκβαση αυτής της υπόθεσης, ο Πρωθυπουργός και όσοι φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν τα επόμενα χρόνια, θα ξανασκεφθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουν υπουργούς, κομματικά στελέχη ή απλούς συνεργάτες. 
Ίσως, την επόμενη φορά που θα λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων τις αποφάσεις τους για τα πρόσωπα που θα συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους, να εγκαταλείψουν την εύκολη - και προφανώς ξεπερασμένη από την ίδια τη ζωή - "συνταγή" των λαμπερών, κοσμικών ή διασήμων υποψηφίων. 
Δεν λέω να  τους κόψουν. 
Λέω, όμως, ότι εκτός από την "λάμψη", καλό θα ήταν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ακεραιότητα, στην εντιμότητα και στο πολιτικό ήθος.

Τους ακούω να μιλούν ολοένα και συχνότερα για την ανάγκη να ανακτήσει η πολιτική της αξιοπιστία της. 
Ε, λοιπόν, τους έχω νέα: η αξιοπιστία δεν ανακτάται μόνο με κηρύγματα ηθικολογίας και νομοσχέδια περί διαφάνειας. 
Καλύτερα, ας αρχίσουν από τα βασικά: 
Ας αναζητήσουν ανθρώπους που δεν κοιτάζουν να κοροϊδέψουν την εφορία και την κοινωνία, που δεν καταξιώθηκαν και δεν πλούτισαν στην πλάτη των συμπολιτών τους, που όταν λένε πως έχουν διάθεση προσφοράς το εννοούν. 
Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. 
Αλλά σας διαβεβαιώνω, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άνθρωποι και ζουν γύρω μας.
του Αντώνη Φουρλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: