Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τουρκικές ασκήσεις νοτίως των Κυθήρων



Είπαμε ΝΑΙ στην περικύκλωση της Ελλάδας

ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΣΧΥΟΣ ΔΥΤΙΚΑ της ΚΡΗΤΗΣ !


Τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις και άσκηση έρευνας-διάσωσης δυτικά της Κρήτης (!) και νότια Πελοποννήσου και Κυθήρων (!!!) πρόκειται να διεξαχθούν στις 23/05 και τις 28/06 και μάλιστα με την σφραγίδα και την έγκριση του ελληνικού κράτους (ΥΠΑ), χωρίς όμως η Άγκυρα να δέχεται τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ! 
Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενέκρινε ΝΟΤΑΜ για συνδυασμένες ασκήσεις TASMO και SAR, εντός FIR Αθηνών. 
Την ίδια στιγμή ανάλογη άσκηση θα γίνει και στα ανατολικά της Κρήτης, ακριβώς στο μέσον της απόστασης Κρήτης-Κύπρου, νότια του Καστελόριζου και εκεί που εφάπτεται η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ!
Η έγκριση δόθηκε από ελληνικής πλευρά, από την ΥΠΑ, με την υποσημείωση ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος βρίσκεται στα 10 ν.μ., αλλά οι Τούρκοι απέρριψαν και αυτή την υποσημείωση αναφέροντας σε απάντησή τους ότι τα ο ελληνικός ΕΕΧ είναι τα 6 ν.μ.! 
Η ελληνική πλευρά δεν επανήλθε με άρνηση έγκρισης κι έτσι θα δούμε τουρκικά μαχητικά, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία να ασκούνται νότια της …
Καλαμάτας και να παραβιάζουν τον εθνική εναέριο χώρο “στην πλάτη” των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων!
Σημειώνουμε ότι η μία άσκηση στα δυτικά της Κρήτης “εφάπτεται” των εθνικών χωρικών υδάτων. Οι ασκήσεις σχηματίζουν ένα τρίγωνο που η μία του ακμή βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, η άλλη δυτικά και η τρίτη νοτιοδυτικά των Κυθήρων και νότια της Πελοποννήσου.
Γιατί όμως η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση; Οι λόγοι είναι κυρίως δύο: Η περιοχή που θα ασκηθούν οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις βρίσκεται στην έξοδο του κρίσιμου στρατηγικά διαύλου Κυθήρων-Κρήτης, που αποτελεί την δίοδο από τα Δαρδανέλλια και το Αιγαίο προς την Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο. Η φωτό που δημοσιεύουμε δείχνει με βέλος  το δυτικότερο σημείο των τουρκικών ασκήσεων.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην σοβιετικός στόλος της Μεσογείου διατηρούσε μέχρι το 1990 μόνιμο αγκυροβόλιο ανοικτά των Κυθήρων στα διεθνή ύδατα. Όποιος ελέγχει εκείνη την έξοδο ελέγχει ένα από τα δύο στρατηγικά «μονοπάτια» του Αιγαίου (το δεύτερο βρίσκεται μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου-Ρόδου) τα οποία ελέγχουν την έξοδο το ένα προς την δυτική και το άλλο προς την ανατολική Μεσόγειο. Έχει μεγάλη σημασία για τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις να γνωρίσουν έναν πιθανό χώρο επιχειρήσεων τους στο μέλλον.

Ελέγχουν έτσι την Κρήτη και το πέρασμα για την κεντρική Μεσόγειο

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι δυνάμεις που θα μετάσχουν στις ασκήσεις θα «διατρήσουν» το Αιγαίο από την μικρασιατική ακτή μέχρι νότια της Πελοποννήσου.
Προχωρούν σε μία προβολή ισχύος που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και «ψυχολογικά» δείχνουν ότι «μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ακόμα και δυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου»!
Μάλιστα έτσι όπως διεξάγονται οι TASMO, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ταυτοχρόνως, δείχνουν να θέλουν να δοκιμάσουν κάποιο σενάριο πολύ «ειδικό».
Σημειώνουμε και πάλι ότι η ΥΠΑ τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ, ώστε να εκφράσει τις πάγιες θέσεις μας περί ΕΕΧ και σχεδίων πτήσεως, προφανώς κάνοντας την αναφορά με το σκεπτικό της πορείας των τουρκικών μαχητικών μέχρι (και από) τις περιοχές ασκήσεων, ειδικά για την TASMO η οποία θα είναι από την άλλη μεριά του Αιγαίου, καθώς οι περιοχές που δεσμεύονται από την Τουρκία απέχουν περισσότερο από 10 ν.μ. από τις ακτές της Κρήτης.
Σε «ευχαριστήρια» απάντηση προς την Ελλάδα που ενέκρινε τη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία σήμερα απέρριψε δική μας ΝΟΤΑΜ για άσκηση στην Λήμνο στις 18/05 για τους συνήθεις λόγου (τη θεωρεί αποστρατικοποιημένη νήσο).
Θα θέσει άραγε το θέμα αυτό στην αυριανή του συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: