Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ Προβόπουλου: «Ο Παπανδρέου γνώριζε για την Οικονομία από αρχές Σεπτεμβρίου 2009»

Η αποκάλυψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στους «Νέους Φακέλους»


Στην αποκάλυψη ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση γνώριζαν ήδη από το Σεπτέμβριο την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προέβη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ και στους «Νέους Φακέλους». 
Δείτε το Video κάνοντας, κλικ εδώ
Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης, κλικ εδώ!

Όπως υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου είχε προειδοποιήσει τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο 8% και ότι εάν δεν λαμβάνονταν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, στο τέλος του χρόνου θα έφτανε ή ίσως και θα ξεπερνούσε το 12%.
«Από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του...
2008 επισημαίναμε το πρόβλημα που υπήρχε με το έλλειμμα και ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα» δήλωσε.

«Τα προβλήματα έρχονται από το παρελθόν επί σειρά ετών. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που μπήκαμε στην ΟΝΕ καμία χρονιά δεν πετύχαμε τον στόχο του να είμαστε κάτω από το 3% πάντα ήταν καλές χρονιές αντικειμενικά με την έννοια ότι το εισόδημα αυξανότανε και λογικά βοηθούσε στο να μειώσουμε τα ελλείμματα» υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

«Τα νούμερα άρχιζαν να χειροτερεύουν δραστικά από το ‘08 και το ’09. Ξέφυγαν οι δημόσιες δαπάνες, είχαμε και υστέρηση στα έσοδα» επισήμανε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι από το 2001 έως το 2007 οι δαπάνες διογκώθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ποσοστό πρωτοφανές, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε το ΑΕΠ.

Αναφορικά με την κριτική για την ξαφνική παρουσίαση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,6% στους κοινοτικούς εταίρους, αντέτεινε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, και όταν θα φαίνονταν (σ.σ το έλλειμμα) οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες. Δεν νοείται μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα να κρύβει αριθμούς».

«Θα χρειαστεί συστηματική προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες κατέστησε σαφές ότι «ασφαλώς είναι σταθερές και ασφαλείς παρά κάποιες ανόητες πληροφορίες οι οποίες κατά καιρούς διασπείρονται, έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι οποίοι είναι πολύ ψηλότεροι από τους μέσους Ευρωπαϊκούς».

Ο κ. Προβόπουλος στιγμάτισε το μοντέλο της υπερκατανάλωσης που κυριαρχούσε στη χώρα μέχρι σήμερα. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερκατανάλωση πρέπει να αποταμιεύσουμε, και η αποταμίευση αυτή θα οδηγήσει σε επενδύσεις» ανέφερε.

Για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους που κυκλοφορούν στα διεθνή ΜΜΕ ανέφερε ότι τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι εγκληματική. Αν πούμε ότι σας χρωστάμε 100 θα σας δώσουμε 50 ουδείς θα μας εμπιστευτεί επί σειρά ετών, θα καταβαραθρωθούμε στις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος είπε ότι «εάν μπορούσε κάποιος να διανοηθεί ότι η Ελλάδα, βγαίνει έξω, μπαίνει στο χώρο του φρενοκομείου».

«Αυτό θα σήμαινε ότι το δικό της το καινούριο νόμισμα θα είχε μια ισοτιμία με τα σκληρά νομίσματα στο νέο περιβάλλον , σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και οι υποτιμήσεις θα ήταν απανωτές και τα επιτόκια θα ήταν σε διψήφια επίπεδα. Όπως τα είχαμε ζήσει στην δεκαετία του ’80 (...) μπορείτε να σκεφτείτε ότι θα γίνει επένδυση με ένα 30 % και σε ένα βέβαιο περιβάλλον συναλλαγματικών υποτιμήσεων και πλήρους αβεβαιότητας;» διερωτήθηκε.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στο ΣΚΑΪ
Από την πλευρά του, σε συνέντευξη του στους "Νέους Φακέλους" ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα Πόουλ Τόμσεν χαρακτήρισε ως «αξιόπιστο και δίκαιο» το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης θεωρεί «κλειδί» για την επιστροφή στις αγορές τη μείωση του ελλείμματος και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

«Η ελληνική κοινωνία και οι πολιτικοί πρέπει να στηρίξουν αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Πόουλσεν.

«Το πιο σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές τα μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ δεν ήταν πρόταση της τρόικας η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απλώς τέθηκε από μέρους τους μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπλήρωσε όμως ότι για να διατηρηθούν οι μισθοί στα ίδια επίπεδα, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, που προβλέπεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία και στα αμέσως επόμενα έτη, τόνισε ότι μπορεί να αυξηθεί και στο μέλλον, αλλά θα υπάρχει υπόσχεση στις αγορές για καθοδική του πορεία.

«Ακόμη και αν έχετε 145% χρέος, εάν έχετε δημοσιονομικό έλεγχο θα έχετε πρόσβαση στις αγορές όπως άλλες χώρες με υψηλό χρέος που έχουν έλεγχο των δημοσιονομικών τους» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: