Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Μαύρη σελίδα για την Ελλάδα!

* - Κόβονται μισθοί, αυξάνονται οι φόροι 

* - Σε βαθιά ύφεση η χώρα 

* - Έρχονται νέα σκληρά μέτρα



«Αιματηρό» πρόγραμμα λιτότητας επέβαλε η τρόικα των δανειστών στην χώρα μας, ως προϋπόθεση για το δάνειο των 120 δισ. ευρώ (10 δις. ευρώ θα διατηρηθούν ως μαξιλάρι) που θα της χορηγήσουν σταδιακά  Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Εν τω μεταξύ τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι αν απαιτηθεί η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει άμεσα πρόσθετα μέτρα για να μειώσει τα ελλείμματα της.
Η πρώτη δόση θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου αλλά κάθε τρεις μήνες αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουνίου, η τρόικα θα ελέγχει την πορεία εφαρμογής των μέτρων και μόνον αν το εγκρίνουν θα αποδεσμεύουν την...
...επόμενη  δόση.
Το πρόγραμμα λιτότητας φθάνει τα 30 δις. ευρώ και προβλέπει περικοπές στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων αλλά και νέες αυξήσεις φόρων σε ΦΠΑ, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και ακίνητη περιουσία.
Επίσης επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις η οποία θα ισχύσει  καθʼ  όλη την διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ μειώνεται κατά 2,1 δις. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έως το 2012.
Την  ίδια στιγμή μεγάλες ανατροπές έρχονται σε εργασιακό  και ασφαλιστικό , με την κυβέρνηση να προωθεί την αύξηση του ορίου των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων.
Με το νέο ασφαλιστικό νόμο επέρχεται:
•        Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
•        Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης
•        Αύξησης του ελάχιστου ορίου στα 60 έτη,
•        Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3
•        Εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια από το 2011
·         Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
·         Σύνδεση του χρόνου συνταξιοδότησης με την εξέλιξη του προσδόκιμου χρόνου ζωής
·         Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
·         Θέσπιση εγγυημένης σύνταξης για όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους η οποία θα καταβάλλεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια
Στην πρέσα μισθοί - συντάξεις
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο περιορίζονται σε 1.000 ευρώ τον χρόνο, και θα καταβληθούν μόνο στους υπαλλήλους, των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ (μεικτά).
Αντίστοιχα, η 13η και η 14η σύνταξη μειώνονται σε 800 ευρώ τον χρόνο και θα χορηγούνται μόνο σε όσους παίρνουν συντάξεις κάτω από 2.500 ευρώ τον μήνα.
Ανέπαφες μένουν οι αντίστοιχες αποδοχές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα λαμβάνουν ως δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ, 250 ευρώ ως δώρο Πάσχα και 250 ως επίδομα αδείας. Αντιστοίχως, οι συνταξιούχοι (και του ιδιωτικού τομέα) θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ, και από 200 ευρώ ως επίδομα αδείας και δώρο Πάσχα.
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων (μαζί με την προηγούμενη μείωση, οι περικοπές φθάνουν το 20%) και αντίστοιχη μείωση 3% για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, καθώς δεν υπάρχουν επιδόματα.
Το πρόγραμμα, που έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2014, προβλέπει νέα αύξηση 10% του ΦΠΑ ( από το 5% στο 5,5% o χαμηλός, από το 10% στο 11% ο μεσαίος συντελεστής και από 21% σε 23% ο υψηλός), καθώς και αύξηση των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) κατά 10%.
Επίσης, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και επιβάλλεται νέα έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2010 θα φτάσει στο 4% ενώ για το 2011 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός 2,6%.
Επιστροφή σε θετικό ρυθμό από το 2012. Τόνισε ότι στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2010, θα προστεθούν άλλα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των μέτρων για τη φετινή χρονιά, θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ.
Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, για το 2012 στα 5 δισ. ευρώ και λίγο κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για το 2013.
Έτσι, το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.  
Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:

1.Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ, δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα
2.Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο τομέα. Για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
3.Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι έχοντες (σε επίπεδο μεικτών) σύνταξη που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγεννα
4.Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα 3 χρόνια.
5.Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
6.Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
7.Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
8.Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
9.Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.
10.Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
11."Κόβεται" η καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης
12. Αυξάνονται κατά 10% οι φόροι πολυτελείας
13. Φορολογούνται τα αυθαίρετα και επιβάλλεται τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων
14. Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης
15. Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
16.Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
17.Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
18.Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
19.Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
20.Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ).
21. Επιβάλλονται φόροι σε τεχνικά και τυχερά παιχνίδια
Μειώσεις στα στεγαστικά δάνεια
Η κυβέρνηση εξετάζει την μείωση έως 25% της δόσης για στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και η Εργατική Εστία.
Η ρύθμιση θα επεκταθεί και στα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγήσει τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: