Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Αύριο μας δανείζει με 5,5 δισ. το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα με 15 δισ η Ευρωζώνη

Στα 15 δις. ευρώ ανέρχεται το ποσό του δανείου που θα λάβει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας  η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωζώνη, ενώ αύριο πιστώνεται ο λογαριασμός της Τραπέζης της Ελλάδος με το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.
Καταθέτης θα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκταμιεύει την πρώτη δόση από τα δανεικά κεφάλαια των 10 δις. ευρώ  που θα λάβει φέτος η χώρας μας από τον διεθνή οργανισμό, που θα φτάσουν συνολικά στα 30 δις. ευρώ (11-12 δισ. ευρώ το 2011, 7 δισ. το 2012 και 2,5 δισ. ευρώ το 2013).
Έτσι η πρώτη παροχή βοήθειας  από τον μηχανισμό στήριξης  θα ανέλθει στα 20,5 δις. ευρώ. 
Γεγονός που θα επιτρέψει στο ελληνικό δημόσιο να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του...
προσεχούς διμήνου Μαΐου – Ιουνίου.
Τον τρέχοντα μήνα οι υποχρεώσεις του δημοσίου έχουν κεντρικό σημείο αναφοράς την δεκάτη ενάτη Μαίου ( 19η) λόγω της πίεσης  που ασκεί στον κρατικό προϋπολογισμό η κάλυψη ομολόγου ύψους  8,5 δις. ευρώ που λήγει την συγκεκριμένη ημερομηνία.  
Τον Ιούνιο οι ανάγκες του Δημοσίου φθάνουν στα 10 δις. ευρώ.
Μέρος της πρώτης δόσης του δανείου θα διοχετευθεί για την κάλυψη άλλων ταμειακών αναγκών αλλά και για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άλλωστε από τα 110 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα στην τριετία από την ευρωζώνη και  το ΔΝΤ, τα 10 δισ. ευρώ θα παρασχεθούν για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο  που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου που θα διεξαχθεί ο πρώτος έλεγχος, να έχει θέσει σε εφαρμογή το πρώτο πακέτο μέτρων.
Εκτός, από τις  διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους  για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση θα πρέπει  να έχει έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, να έχει  ψηφίσει το νόμο για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και να έχει αυξήσει την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: