Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η Ελλάδα πιστόλι, οι αγορές κανονιοβολισμούς (video)- ALTER, MEGA, ΝΕΤ, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ


"Η Ελλάδα μιλάει για πιστόλι στο τραπέζι, αλλά οι αγορές έχουν αρχίσει τους κανονιοβολισμούς και τα μυδραλιοφόρα", σύμφωνα με το Χ. Κώνστα, ο οποίος μεταφέροντας και το κλίμα των αγορών σημειώνει ότι "οι αγορές πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να διαχειριστεί την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι ανίκανη να διαχειριστεί το χρέος της"
Η Σ. Δήμτσα αποδίδει την ανοδική πορεία των spreads στην αρνητική στάση της Γερμανίας "η οποία εμμένει να αντιδρά για την ενεργοποίηση του μηχανισμού" εφ' όσον "δεν είχαμε κάποια αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία", ενώ και οι αγορές "τεστάρουν τη δύναμη της ευρωζώνης". 
Στην ίδια λογική και o ...
...Μ. Σταυρουλάκης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "εκμεταλλευόμενοι τις ασάφειες της Γερμανίας, οι κερδοσκόποι έχουν πάρει το δικό τους πιστόλι και πυροβολούν"
Σύμφωνα με το Γ. Κύρτσο "με τα spreads σε τέτοια επίπεδα είναι πλέον 24ωρη ή 48ωρη η διαχείριση του κυβερνητικού έργου, δεν μπορείς να έχεις μια στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας.[...] Είμαστε σε μια ζώνη αστάθειας ξανά"
Τέλος, ο Η. Σιακαντάρης εκφράζει την άποψη ότι "είναι οι απειλές των οίκων αξιολόγησης, είναι και οι αμφιβολίες για το πακέτο διάσωσης. 
Το θέμα της Ελλάδας είναι ένας φαύλος κύκλος, οι επενδυτές πανικοβάλλονται, τα spreads ανεβαίνουν, η Κομισιόν λέει κάτι περί διάσωσης, τα spreads υποχωρούν και φτου και από την αρχή. 
Το κακό είναι ότι κάθε κύκλος ξεκινάει από ψηλότερο σημείο.[...] (Η διάσωση μιας οικονομίας) είναι θέμα εμπιστοσύνης των αγορών και κατά πόσο μπορεί να δανειστεί μια χώρα με επιτόκιο μικρότερο του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της. 
Έτσι κλείνουν οι τρύπες αντί να ανοίγουν. 
Αν δανείζεσαι με 7% και η ανάπτυξη είναι -4%, το χάσμα είναι τεράστιο, αιμορραγείς από παντού".  


Παρατίθεται απόσπασμα από τα δελτία ειδήσεων των ALTER, MEGA, ΝΕΤ, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ της 14ης Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: