Τρίτη 20 Απριλίου 2010

FT: Η Ελλάδα θα πτωχεύσει ούτως ή άλλως

Την άποψη ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, ανεξαρτήτως του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας ...
... διατυπώνει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, σημερινό φύλλο της εφημερίδας.
«Η διάσωση της Ελλάδας απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο» γράφει χαρακτηριστικά στην ανάλυση του, τονίζοντας πως η διάσωση αποτρέπει την πτώχευση εντός του έτους, αλλά δεν επηρεάζει τα δεδομένα ως προς την πιθανότητα μίας μελλοντικής πτώχευσης.
Αναφορικά με τον εκτροχιασμό των spread, ακόμα και μετά τη συμφωνία για στήριξη της Ελλάαδας, ο αναλυτής των FT, υποστηρίζει πως...
...«οι οικονομικές αγορές έχουν καταλάβει ότι με ή χωρίς διάσωση η Ελλάδα έχει στην ουσία χρεοκοπήσει» και λέει πως για να καλυφθεί το τρέχον χρέος και οι τόκοι της χώρας, η Ελλάδα χρειάζεται να βρει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια, συνολικό ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Ως λύση για να αποφευχθεί η η χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Μίνχαου βλέπει τη σταθεροποίηση του χρέους, πράγμα που σύμφωνα με τον ίσιο μπορεί να γίνει μετά από ένα πολυετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν το ρυθμό ανάπτυξης.  
«Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι μεν φιλόδοξο, αλλά όχι πολύ αξιόπιστο, διότι βασίζεται πολύ στην αύξηση των φόρων, χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο αναλυτής της εφημερίδας.
Αναφορικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας ο Μίνχαου προβλέπει απαιτήσεις πολύ μεγαλύτερης γενικής προσαρμογής από την Ελλάδα και καταλήγει λέγοντας πως «έχουμε παρέλθει το σημείο της μη-επιστροφής και δε θα πρέπει πλέον να επικεντρωνόμαστε στο κατά πόσο μπορούμε να αποφύγουμε την πτώχευση, αλλά πώς να τη διαχειριστούμε καλύτερα».
http://www.theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: