Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Στα όρια του τεχνικού default η Ελλάδα...

* – Γιατί θέλουν την χρεοκοπία τα hedge funds και γιατί ανησυχούν για το πακέτο στήριξης που έρχεται άμεσα;


Το καλοστημένο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι του 2009 και ήθελε να οδηγήσει την Ελλάδα στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας και της αδυναμίας να δανεισθεί επιτεύχθηκε 100%.
Τα hedge funds έθεσαν ένα στρατηγικό στόχο ρισκάροντας λίγα με στόχο να κερδίσουν πολλά να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε τεχνικό default σε τεχνική στάση πληρωμών.
Τι σημαίνει αυτό η Ελλάδα ουσιαστικά να ...
...προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης αλλά ταυτόχρονα να ανακοινώσει ότι θα αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε επιμηκύνοντας  χρονικά την αποπληρωμή ομολόγων είτε απομειώνοντας το λεγόμενο haircut , χρωστάς 100 ευρώ επιστρέφεις τα 70 ευρώ.
Το www.bankingnews.gr είχε προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια χρονικά τα βήματα της στρατηγικής των hedge funds δηλαδή που θα οδηγούσαν στην τεχνική στάση πληρωμών.
Τα hedge funds με ένταση , σχεδιασμό επιθυμούν το τεχνικό default  και σε καμία περίπτωση το οικιοθελές καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν πληρώνονται τα CDS.
O στόχος είναι απλός. Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο που αγόρασε CDS προστασία έναντι κινδύνου χώρας είχε ένα στρατηγικό στόχο ή να εκτοξευτούν τα CDS και να υποχρεωθούν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να αγοράσουν CDS άρα θα πουλούσαν τα hedge funds που ελέγχουν κατά βάση αυτή την αγορά άρα θα κερδίσουν από την πώληση ή να εκτοξεύσουν τα CDS με στόχο την τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα ανακοίνωνε επαναδιαπραγμάτευση χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής όλα τα hedge funds δεν θα δεχόντουσαν συναινετική επαναδιαπραγμάτευση.
Το Dubai προχώρησε σε συναινετική επαναδιαπραγμάτευση και έτσι δεν πληρώθηκαν τα CDS.
Τα hedge funds στοχεύουν να οδηγήσουν την Ελλάδα να λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση χρέους.
Αν συνέβαινε αυτό τα CDS πληρώνονται συνήθως με την διαδικασία του cash settlement μέσω της εκκαθάρισης ή μέσω της παράδοσης ομολόγου στην υποκείμενη αξία.
Δηλαδή σε μια υποθετική περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης χρέους ένα hedge funds με θέσεις στα CDS πως θα κινηθεί, επειδή σε μια τέτοια ανακοίνωση  οι τιμές των ομολόγων θα καταρρεύσουν θα αγοράσει ένα ομόλογο στις 50 μονάδες και θα απευθυνθεί στον αρχικό πωλητή των CDS από όπου αγόρασε το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας και θα ζητήσει την υποκείμενη αξία δηλαδή το 100 άρα θα έχει αγοράσει ένα ομόλογο π.χ. τοποθετώντας 50  εκατ ευρώ και θα λάβει από τον αντισυμβαλλόμενο 100 εκατ ευρώ.
Με την διαδικασία του cash settlement της εκκαθάρισης απλά πληρώνεται η διαφορά μεταξύ τρέχουσας αξίας ενός ομόλογου και της αρχικής τιμής.
Ουσιαστικά πρόκειται για υπερκέρδη καθώς εκτιμάται ότι αν η Ελλάδα προχωρούσε σε επαναδιαπραγμάτευση χρέους οι ξένοι θα μπορούσαν να επιτύχουν κέρδη ίσως και πάνω από 10 δις.
Αυτό όμως αποτελεί το καλό σενάριο για τα hedge funds τα οποία ανησυχούν κυρίως μήπως ο μηχανισμός αποτρέψει τον σχεδιασμό τους.
Με βάση όλες τις ενδείξεις αρχές Μαΐου ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος και θεωρητικά από το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου έως τις 17 με 18 Μαΐου η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί από τον μηχανισμό στήριξης. Ήδη ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ Τρισέ το ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ και την Ελλάδα ολοκληρώνονται.
Σε μια τέτοια περίπτωση μετατίθεται για το μέλλον η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Όμως το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι σε όλα τα desk των μεγάλων τραπεζών συζητείται όχι αν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση αλλά ο τρόπος και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εξωτερικό θεωρούν δεδομένη την επαναδιαπραγμάτευση και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα.
Τα hedge funds είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα το άλλο και ακόμη μεγαλύτερο είναι όταν ένας ξένος γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα; Σε καμία περίπτωση.
Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: