Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η αγορά ομολόγων κατέρρευσε



* - Spreads χρεοκοπίας στις 650 μ.β. 

* - Έως 13% οι αποδόσεις 

* - Πτώση 2,86% στο ΧΑ 

* - Στις 315 μ.β. το CDS της Πορτογαλίας

Η αγορά ομολόγων κατέρρευσε. 
Οι  τιμές αποσύρθηκαν  στα ομόλογα από τον μηχανισμό της ΗΔΑΤ  με στόχο να μην χαθεί ο έλεγχος. Στο μόνο ομόλογο που υπήρχε  τιμή ήταν  ο Μάιος 2010 η παλιά 10ετία. 
Στο Euro MTs στην ευρωπαική πλατφόρμα ομολόγων υπάρχουν τιμές διαμορφώνοντας το spread στις 655 μ.β. 
Προ της  απόσυρσης των τιμών το spread στην Ελλάδα στην ΗΔΑΤ βρισκόταν στις 650  μονάδες βάσης που αποτελούν όχι μόνο νέο ρεκόρ αλλά χαρακτηρίζονται spreads χρεοκοπίας.  
Τα CDS στις 650 μονάδες βάσης. ..
Οι δηλώσεις Μέρκελ της Γερμανίδας Καγκελαρίου δεν αποσαφήνισαν το ......θολό τοπίο ενώ ακόμη σκληρότερη ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίηε η Γαλλίδα υπουργός οικονομικών Λανγκάρντ.
Η νέα εκτόξευση του spread είναι απόρροια της ανησυχίας των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση χρέους και ότι δεν είναι σαφές αν είναι έτοιμο το πακέτο στήριξης. 
Η Morgan Stanley, Goldman Sachs  και η Deutsche bank πουλάνε επιλεκτικά καθώς ανησυχούν  ότι η Ελλάδα είτε δεν θα προλάβει  να χρησιμοποιήσει το πακέτο  καθώς θεωρούν ότι δεν είναι έτοιμο είτε ανησυχούν ότι σύντομα η χώρα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρεους...
Πάντως είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φθάσει στο 9,6% και στο 3ετές Μάρτιος 2012 υπήρξαν αγοραπωλησίες με επιτόκιο στο 13% ενώ στην 10ετία Μάιος 2010 έφθασε το επιτόκιο στο 20,03% σε ετησιοποιημένη βάση.
Οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να μην προλάβει να χρησιμοποιήσει το πακέτο στήριξης πυκνώνουν και η Goldman Sachs αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακά χρονικά σημεία.
Εν τω μεταξύ η αβεβαιότητα για την Ελλάδα προκαλεί ντόμινο παρενεργειών στην Ευρώπη. 
Τo Πορτογαλικό CDS έφθασε στις 315 μονάδες βάσης , το ευρώ υποχωρεί ενώ πιέσεις ακούνται και στα ομόλογα περιφερειακών χωρών. 
Η Πορτογαλία ακολουθεί τα βήματα της Ελλάδος η άνοδος των spreads υποδηλώνει πολλά.
Στο ΧΑ  νέες ρευστοποιήσεις εμφανίσθηκαν συμβάλλοντας στην εκ νέου σημαντική υποχώρηση του χρηματιστηρίου και των τραπεζών.
Το χρηματιστήριο υποχώρησε 2,86% και οι τράπεζες κατέγρψαν  απώλειες από 3% έως 5% ενώ μόνο η Alpha bank κινήθηκε ανοδικά.  
Η αγορά βρίσκονται σε κρίσιμα τεχνικά σημεία και αν διασπαστούν μπορεί να οδηγήσουν χαμηλότερα τις τράπεζες και το ΧΑ. 
Σημειώνεται ότι κατά την συνεδρίαση υπήρξε μια αντίδραση αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια καθώς νέο κύμα πωλήσεων χτύπησε το ΧΑ.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει μια πολύ μικρής κλίμακας αντίδραση στην αγορά αν το επιτρέψουν τα spreads.
Η αντίδραση αυτή ποικίλη με βάση τις εκτιμήσεις από 8% έως 10% αναφέρονται με βάση τις προσεγγίσεις τραπεζικών στελεχών αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αντίδραση θα είναι μέχρι τις 2050  μονάδες υπό καλές συνθήκες. 
Ωστόσο η αγορά ακόμη παραμένει αρνητική και εντείνει τις ρευστοποιήσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ξεκάθαρα και ανοικτά για την Ελλάδα.
Προφανώς και οι περισσότεροι επενδυτές θα περίμεναν κάτι παραπάνω δηλαδή η αγορά να αρχίσει να προεξοφλεί ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να σταθεροποιήσει τα ελλείμματα της χώρας και σε μια τέτοια περίπτωση το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 2300 μονάδες.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις θεωρείται ότι ο Μάιος θα είναι δύσκολος μήνας για το χρηματιστήριο ωστόσο με την άποψη αυτή δεν συμφωνούν όλοι.
Τον Μάιο μήνα η Ελλάδα θα δανεισθεί από τον μηχανισμό άρα πρέπει να αναμένεται αντίδραση αντιπαραθέτουν άλλα στελέχη.
Όμως η διαφαινόμενη διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων που την περιμένουν πολλοί τον Μάιο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε περιπέτειες ίσως να οδηγήσει σε μια διόρθωση το ΧΑ κατά 10-12% που σημαίνει κίνηση του δείκτη κάτω από τις 1700 μονάδες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την άποψη ότι το ΧΑ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κινηθεί προς τις 1650 μονάδες εδώ και μήνες σταθερά υποστηρίζει το www.BankingNews.gr 
Οι πιθανότητες  να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή έχουν αυξηθεί περαιτέρω σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να υποχωρήσει προς τα επίπεδα αυτά το ΧΑ αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα συμβεί άμεσα ή θα προηγηθεί μια τεχνικής υφής αντίδραση.
Πάντως ανεξαρτήτως αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι αυτές οι εκτιμήσεις το βέβαιο είναι ότι απαιτείται ακόμη μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.
Επίσης μια σημαντική παράμετρος η δυνατότητα πρόβλεψης έχει καταστεί πιο περίπλοκη διαδικασία από ότι στο παρελθόν οπότε η αβεβαιότητα και η ρευστότητα θα είναι κυριάρχες έννοιες...

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: