Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η Ουγγαρία άνειξε τον δρόμο για...διαπραγμάτευση του χρέους!

Ο εκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές και θα εκπονήσει ένα πολυετές σχέδιο για τη μείωση του χρέους της χώρας.
Ο Όρμπαν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μια σύμπραξη με τους δανειστές και θα τους πείσει να υποστηρίξουν τα σχέδιά της.
"Κατά την άποψή μου, ούτε το ΔΝΤ ούτε τα χρηματοπιστωτικά όργανα της ΕΕ είναι αφεντικά μας. Δεν είμαστε υποτελείς τους", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.  
"Αν καταφύγουμε στη βοήθεια, πρέπει να διαπραγματευθούμε και πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρέπει να διαπραγματευθούμε μ΄ αυτούς που δίνουν τα χρήματα. Και θα διαπραγματευθούμε ... ...όμως ο στόχος αυτών των συνομιλιών δεν είναι να υπακούσουμε σε διαταγές", πρόσθεσε. 
Έκανε επίσης γνωστό ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί φέτος το στόχο του 3,8% που έχει τεθεί.
Ο Όρμπαν δήλωσε ακόμη πως ο οργανισμός που εποπτεύει τη χρηματοπιστωτική αγορά στην Ουγγαρία, ο PSZAF, απέτυχε να προστατεύσει τους δανειολήπτες από τις τράπεζες και πως το κεντροδεξιό κόμμα του, το FIDESZ, θα επιδιώξει να διορθώσει την κατάσταση αυτή.
"Οι νόμοι για την κεντρική τράπεζα και τη χρηματοπιστωτική επίβλεψη δημιουργούνται από το κοινοβούλιο, έχει το δικαίωμα να τους αλλάξει ή να τους αφήσει όπως είναι. Θα το συζητήσουμε με την κοινοβουλευτική ομάδα", δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου.
"Το αν αυτοί οι δύο θεσμοί επιτελούν τις λειτουργίες τις οποίες σχεδιάστηκαν να επιτελούν είναι ένα άλλο θέμα. Όσον αφορά αυτό, η κατάσταση είναι λίγο πιο αμφίβολη".
Ο Όρμπαν αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα επιδιώξει αλλαγές προσωπικού στους δύο θεσμούς, όμως αναφερόμενος στην κεντρική τράπεζα δήλωσε: "Θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτό το θεσμό (την κεντρική τράπεζα) και για τους ηγέτες του. Δεν είναι καταφύγιο για ιππότες των οφσόρ".
Το FIDESZ είχε επανειλημμένα επικρίνει πριν από τις εκλογές τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Άντρας Σίμορ για τις επενδύσεις του σε μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο και για σοβαρά λάθη πολιτικής που έγιναν, όπως υποστηρίζει το FIDESZ, από την κεντρική τράπεζα.
Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: