Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Προς ΓΑΠ: Επιστράτευσε τους καλύτερους!

Η ιστορία διδάσκει ότι οι κυβερνήσεις που οδήγησαν τις χώρες τους στο ΔΝΤ δεν επανεκλέχθηκαν όσο κι αν επεδίωξαν να το χρεώσουν στους προκατόχους των.
Το ίδιο ισχύει για τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τις χώρες τους σε στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους.

Υπό αυτή την έννοια, οι οιωνοί για την σημερινή κυβέρνηση δεν είναι καλοί.
Από την άλλη πλευρά όμως η σημερινή κυβέρνηση έχει την τύχη να είναι ακόμη στην αρχή της θητείας της και επομένως έχει αρκετό χρόνο μπροστά της για να αποδείξει το αντίθετο.
Επιπλέον, έχει απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που ακόμη ψάχνεται, είναι σε κάποιο βαθμό διαιρεμένη και φέρει ακόμη σημάδια από τις πληγές της τελευταίας διακυβέρνησής της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση όσο δεν βρέθηκε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες.
Το φάσμα της χρεοκοπίας είναι ορατό-κάτι αδιανόητο όταν ανέλαβε τις τύχες του τόπου η σημερινή κυβέρνηση- και θα πρέπει να γίνει οτιδήποτε ανθρωπίνως δυνατό για να...
...διαψευσθούν όλοι εκείνοι που έχουν ποντάρει σ’ αυτό.
Όμως, αυτό δεν προϋποθέτει απλώς ότι θα ληφθούν τα σωστά μέτρα.
Αυτό μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα.
Άλλωστε τα μέτρα θα είναι εκείνα που θα ζητήσει το ΔΝΤ καθότι τα περί διαπραγματεύσεων με την τρόικα μάλλον δεν στέκουν εκτός κι αν συγχέουμε τις διαπραγματεύσεις με τις διευκρινίσεις και τις εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς.
Μεγαλύτερη σημασία έχει η υλοποίηση των μέτρων και η καλύτερη πληροφόρηση των ξένων οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, funds και άλλων για τις θέσεις της Ελλάδας ώστε να μην είμαστε διαρκώς στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Είναι σαφές ότι τα δείγματα γραφής της σημερινής κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς είναι το λιγότερο φτωχά.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι, συμπεριλαμβανομένης της S&P, που αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα νέα μέτρα λιτότητας. Αυτό όμως κανείς άλλος δεν μπορεί να το αλλάξει παρά μονάχα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Θα πρέπει λοιπόν ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα η χώρα γι’ αυτό τον σκοπό.
Από την στιγμή που ο κ.Παπανδρέου δεν επιθυμεί να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, θα πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Σ’ ένα ουσιαστικό ανασχηματισμό σε καίριους τομείς όπως η οικονομία, η υγεία κ.τ.λ. ακόμη και αν η πολιτική λογική λέει ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει το Φθινόπωρο.
Άποψή μας είναι ότι η μοναδική ομάδα που είχε βάλει οικονομικούς στόχους και κατόρθωσε να τους πετύχει από το ΠΑΣΟΚ ήταν η ομάδα Σημίτη.
Ορισμένοι βρίσκονται σήμερα στη κυβέρνηση.
Πολλοί όμως όχι.
Όμως, δεν μπορεί να μένουν απέξω άτομα όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ακόμη και ο Γιάννος Παπαντωνίου που έχει, ως γνωστόν, καλές σχέσεις με τον Ντομινίκ Στρός-Κάν του ΔΝΤ από παλιά.
Ούτε έχει την πολυτέλεια ο κ. Παπανδρέου να μην αξιοποιεί άτομα όπως ο Νίκος Καραμούζης σε καίριους τομείς.
Αναφερθήκαμε σε μερικούς από εκείνους που μας ήρθαν στο μυαλό και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού και ορισμένων στο περιβάλλον του με αρκετούς από τους προαναφερθέντες δεν είναι ιδανικές.
Όμως, σ’ αυτή την μάχη δεν κρίνεται τόσο το μέλλον της κυβέρνησης και το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού όσο το μέλλον της χώρας.
Επομένως, προσωπικές αντιπάθειες και προκαταλήψεις, όπου υπάρχουν, δεν θα έπρεπε να χωράνε. Δυστυχώς, η διαχείριση της κρίσης ήταν τόσο άσχημη που έχουμε φθάσει σχεδόν σε αδιέξοδο.
Ας εκμεταλλευθούμε την χαραμάδα που υπάρχει ακόμη για να σωθούμε.
Κι ας σκεφθεί ο πρωθυπουργός ότι είναι καλύτερα να χάσει τις επόμενες εκλογές και να μείνει στην ιστορία παρά να τις κερδίσει και να μνημονεύεται από τους περισσότερους πολίτες όπως ο προκάτοχός του.
Dr. Money

Δεν υπάρχουν σχόλια: