Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Το δίχτυ και η θηλιά !

Ο καθορισμός των όρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δημιουργεί ένα σημαντικό ανάχωμα στην αγορά ομολόγων όπου τις τελευταίες εβδομάδες τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είχαν εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα. 

Με άλλα λόγια από χθες άνοιξε το δίχτυ ασφαλείας της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να καλύψει το δανεισμό της μέσα από δημοπρασίες ομολόγων.
Σε αυτό το σημείο φτάσαμε δυστυχώς μέσα από μία αλυσίδα παλινωδιών και λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης που έβαλαν τη χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα...
ομόλογα της χώρας.
Το πλαίσιο ενεργοποίησης της συμφωνίας δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο όμως είναι σαφές ότι η οικονομία μπαίνει σε φάση σκληρής εποπτείας με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ, που θα ζητήσει μέτρα εξυγίανσης με τους δικούς του όρους.
Ηδη όμως η κρίση δείχνει τα δόντιά της στην αγορά και υπάρχουν εφιαλτικές εκτιμήσεις για διετία πρωτόγνωρης ύφεσης, που θα συμπαρασύρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει στο λουκέτο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο ανακυκλώνοντας διεθνώς το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και τώρα διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην αναπτυξιακή της πολιτική.
Το δίχτυ ασφαλείας της χώρας θα λειτουργήσει ως θηλιά εάν, έστω και τώρα, το οικονομικό επιτελείο δεν παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάσχεσης της ύφεσης στηρίζοντας τις παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζοντας τη συνεχιζόμενη σπατάλη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Εάν δεν το καταφέρει τότε το ΔΝΤ θα πάρει οριστικά την οικονομία στα χέρια του ασκώντας τη δική του πολιτική….
e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: