Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Παρεμβαίνουν Γερμανία, ΔΝΤ, ΕΚΤ


* - Domino effect προκαλεί στις ευρωπαικές τράπεζες ο φόβος για ελληνικό haircut 

 

* - Το spread στις 780 μ.β., CDS στις 900 μ.β.



Οι δραματικές εξελίξεις περί την Ελλάδα και το domino effect που προκαλεί στην Ευρώπη και ειδικά στην Πορτογαλία και Ισπανία υποχρεώνουν Γερμανία, ΕΚΤ και ΔΝΤ να προβούν εσπευσμένα σε ανακοινώσεις στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. 
Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και επίσημα η άμεση χορήγηση δανείων στην Ελλάδα ή ακόμη και παρέμβαση.
Εν τω μεταξύ σοκ  στα ευρωπαικά χρηματιστήρια και στον τραπεζικό κλάδο προκαλεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει στους επόμενους μήνες σε haircut τους χρέους της.
Οι τράπεζες στην Ευρώπη κατακρημνίζονται ενώ δραματικές είναι οι...
εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ισπανία όπου τα χρηματιστήρια βυθίζονται και τα CDS έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά.
Στην Ελλάδα η  αγορά ομολόγων κατέρρευσε εδώ και 3 μέρες δεν υπάρχουν τιμές στην ΗΔΑΤ και όταν υπάρχουν για ελάχιστα χρονικά διαστήματα αποδεικνύουν τον πανικό που έχει καταβάλλει τους επενδυτές. 
Στο euro MTs οι μη ενδεικτικές τιμές δίνουν spread στις 1140 μονάδες βάσης ωστόσο υπήρξε μια αγορά που επανακαθόρισε το spread στις 780 μονάδες βάσης.
Τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έφθασε στις 900 μονάδες βάσης. Τα CDS των περιφερειακών αγορών είχαν εκτοξευθεί αλλά υποχωρούν η Πορτογαλία στις 435 μονάδες βάσης από 475 μονάδες βάσης και η Ιρλανδία  στις 250 μονάδες βάσης από 270 μονάδες βάσης.
Με βάση τα CDS η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει...Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Moody's θα ανακοινώσει την υποβάθμιση της Ελλάδος μετά την S&P.
Το σοκ  που προκάλεσε η Standard and Poor’s με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε junks σε σκουπίδια καθώς από ΒΒ+ τα ομόλογα χαρακτηρίζονται σκουπίδια και η αντίστοιχη διπλή υποβάθμιση της Πορτογαλίας έχει προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών. Οι Πορτογαλικές τράπεζες υποχωρούν έως 8% ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφονται και στο ισπανικό χρηματιστήριο.
Στην Ελλάδα οι  ξένοι θέλουν να πωλήσουν και δεν υπάρχει αγορά για να πωλήσουν.
Η αγορά ομολόγων κατέρρευσε.
Στο ΧΑ η κατάργηση του short selling ανέκοψε το κύμα ρευστοποιήσεων και επέδρασε θετικά στο ΧΑ το οποίο ανακάμπτει με επίκεντρο τις τράπεζες αρχικά καθώς εν συνεχεία επανεμφανίσθηκαν οι πωλητές και ο γενικός δείκτης υποχωρεί 1%.
Μάχη δίδεται στον τίτλο της Εθνικής ο οποίος είχε πιεστεί σημαντικά από την υποτιμητική κερδοσκοπία του Jupiter και όχι μόνο.
Σημειώνεται ότι ο ΣΜΕΧΑ είχε ζητήσει αλλεπάλληλες φορές να καταργηθεί το short selling και κατόπιν νέων παροτρύνσεων η ΕΚ έλαβε την κρίσιμη αυτή απόφαση.

Ελληνικό Domino effect στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, πρόκειται περί μαζικής φυγής αυτό που συντελείται στα χρηματιστήρια της Νότιας Ευρώπης, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία να βλέπουν τα ταμπλό «κατακόκκινα» και τα ποσοστά σε πρωτοφανή επίπεδα.
Η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ελλάδα σε Πορτογαλία και Ισπανία, εν μέσω των ανησυχιών ότι η κρίση έχει μεταδοθεί ήδη και στις άλλες δύο χώρες. Ο δείκτης της Πορτογαλίας PSI 20 υποχωρεί κατά 5,89% στις 6.775,41 μονάδες και ο δείκτης της Ισπανίας Ibex 35 σημειώνει απώλειες 1,5% στις 10.331,80 μονάδες.
Ο τραπεζικός κλάδος και των δύο χωρών βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Στην Ισπανία η Santander βρίσκεται στο -4,07% και η BBVA στο -4,87%.
Στην Πορτογαλία η Banco Comercial Portugues σημειώνει βουτιά -10,13% και η Banco Espirito Santo βρίσκεται στο -6,05%.
Το domino effect δε σταματά εδώ, αφού οι ανησυχίες για την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, οδηγεί την ING στο -6,4%, τη Royal Bank of Scotland στο -8,07%, την Lloyds Banking Group στο -4,42% και τη Barclays στο -3,30%. 
 Οι βρετανικές τράπεζες υποχωρούν και για το γεγονός ότι ότι η χώρα θα υποβαθμιστεί και θα χάσει το ΑΑΑ.
'Ηδη σε έκθιεση της η Barclays αναφέρει ότι είναι θέμα χρόνου η υποβάθμιση της Βρετανίας.
Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, δηλώνουν ότι δεν έχουν εξάρτηση από τα ελληνικά ομόλογα. 
Η ιταλικά Monte dei Pashi, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την Ιταλία καθώς έχει ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η ισπανική τράπεζα BBVA η οποία αναφέρει ότι έχει πολύ μικρή έκθεση σε ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα.
news@bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: