Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Εκτακτη σύσκεψη του ΔΝΤ για το ρόλο του στο «πακέτο» στήριξης


Σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου για την Eλλάδα. 
Aξιωματούχος του ΔNT δήλωσε στην «Hμερησία» ότι θα συζητηθεί η συμφωνία των μελών της Eυρωζώνης για την Eλλάδα και ο ρόλος του Tαμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του Tαμείου που ασχολούνται με την Eυρώπη είναι προβληματισμένα καθώς δεν έχουν αντιληφθεί ποιον ακριβώς ρόλο καλείται να παίξει το ΔNT για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.
Tα στελέχη εξήγησαν ότι το Tαμείο αποφασίζει μόνο του όταν οι χώρες προσέλθουν σ’ αυτόν και καθορίζει αυτό το πρόγραμμα που θα απαιτηθεί.
O αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα που έλαβε η Eλλάδα «εγκρίθηκαν από εμάς» και πρόσθεσε πως δεν σημαίνει ότι ...
...«αν προσφύγει σε εμάς η Eλλάδα θα ζητήσουμε επιπρόσθετα» (μέτρα). Διευκρίνισε ότι η Eλλάδα δεν υπέβαλε κανένα αίτημα και όπως δηλώθηκε από Eλληνες αξιωματούχους δεν προτίθεται να υποβάλει.
Σε περίπτωση ελληνικού αιτήματος, το ΔNT έχει αποφασίσει ότι θα δανείσει την Eλλάδα μέχρι 27 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα δοθούν σε διάστημα 18 μηνών.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Tαμείου Nτομινίκ Στρος Kαν δήλωσε χθες ότι το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο των πιστώσεων της χώρας, το οποίο θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των αναγκών της.
Στρος-Καν 
Χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο θα είναι εκείνο που θα θέσει τους όρους εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Όπως δήλωσε ο κ. Ντ. Στρος-Καν «εάν -και πρόκειται για ένα μεγάλο εάν- η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθειά μας, θα τη βοηθήσουμε, όπως θα κάναμε για οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΔΝΤ». Υπογράμμισε όμως πως «θα πρόκειται για πρόγραμμα του ΔΝΤ και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το ΔΝΤ θα θέσει τους όρους μέσω των οποίων θα παραχθεί αυτό το δάνειο, όπως πράττει και για κάθε άλλη χώρα».
Παράλληλα, υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να εμπλακεί στην όλη υπόθεση, εάν δεν το ζητήσει η Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ. 
Όλα είναι στα χέρια των Ελλήνων? 
Εάν μία χώρα δεν προσφύγει σε εμάς, τότε και εμείς δεν έχουμε κανέναν ρόλο να διαδραματίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα», είπε.
Oυάσιγκτον, Mιχάλης Iγνατίου

J. Makuch
"Η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ"
Η εμπλοκή του ΔΝΤ στη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα, για την ώρα, δήλωσε χθες ο κ. J. Makuch μέλος του δοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας. «Η αποδοχή των χρεογράφων ΒΒΒ- ως εγγύηση στους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ βοηθούν την Ελλάδα να επιλύσει το ζήτημα και χωρίς το ΔΝΤ», δήλωσε.
Θετική για την Ελλάδα η συμφωνία
Θετική χαρακτηρίζει η Fitch την πρόσφατη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και τη συμμετοχή σε αυτόν του ΔΝΤ.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. A. Colquhoun, επικεφαλής της Fitch για την Ασία, το πακέτο αυξάνει τις χρηματοοικονομικές επιλογές της χώρας.
Σημείωσε, όμως, πως παραμένουν ερωτήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης της χώρας και το κατά πόσο πιστά θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει εξαγγείλει.
Την ίδια ώρα, παράρτημα της Fitch υποστηρίζει πως για την άνοδο των spreads τους τελευταίους μήνες ευθύνονται κυρίως τα οικονομικά στοιχεία της χώρας και όχι η κερδοσκοπία στα CDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: