Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Η Ιταλία δεν είναι σαν την Ελλάδα

Η κατάσταση των δημοσιοοικονομικών της Ιταλίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Ελλάδας, ανέφερε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore".
"Φυσικά, σε καμία περίπτωση η Ιταλία δε βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Τρισέ.
Σύμφωνα με τον Τρισέ, η Ιταλία επέδειξε μια ορισμένη αντίσταση στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. 
Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανή στη συγκράτηση του ετησίου δημοσίου ελλείμματος και δεσμεύθηκε να επιστρέψει στα όρια που προβλέπει το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέτρεψε την Ιταλία να... εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι η κατάσταση στην Ιταλία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας.
Ο Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε να επαναφέρει το έλλειμα κάτω από το όριο του 3% που επιβάλλει το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας το 2012. 
Πέρυσι, το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας αυξήθηκε στο 5,2%.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι ωστόσο από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.  
Αυξήθηκε στο 115,8% του ΑΕΠ το 2009 έναντι 105,8% το 2008 και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 116,9% το 2010 πριν αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με προβλέψεις της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Τρισέ, διαβεβαίωσε, όπως έκανε χθες για να καθησυχάσει τις αγορές, ότι το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας δεν υφίσταται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης που αποφασίσθηκε στα τέλη Μαρτίου από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε φαίνεται "να είναι απαραίτητη" προς το παρόν.
THEINSIDER

Δεν υπάρχουν σχόλια: