Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο Σύμβουλος του Παπανδρέου λέει ότι δεν αποφεύγουμε τη χρεοκοπία...

Γ. Βαρουφάκης: Δε θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία


Ο κ. Βαρουφάκης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έμπιστος σύμβουλος του Παπανδρέου, διατηρώντας ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τον Νίκο Παπανδρέου.
Ύστερα από μια ακόμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που πλέον αξιολογείται ως "junk" και ενώ τα spreads συνεχίζουν το ράλι τους καταγράφοντας νέα ρεκόρ μέρα με τη μέρα, τα σενάρια για πιθανή παύση πληρωμών από πλευράς ελληνικού κράτους επανέρχονται στο προσκήνιο.
Κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει και η φράση «δυστυχώς  επτωχεύσαμεν» πολύ πιθανόν δε θα ακουστεί από τα χείλια του πρωθυπουργού, ωστόσο η χρεοκοπία θα πρέπει να θεωρείται πλέον σίγουρη  για την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο καθηγητής του ....
τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννης Βαρουφάκης.

Συνέντευξη στη Μαριέτα Χριστοπούλου

- Κύριε Βαρουφάκη, η υποβάθμιση της S&P μπορεί κατά τη γνώμη σας να επιταχύνει τις διαδικασίες για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ;

Προφανώς. Αυτή είναι η ελπίδα της κυβέρνησης, ότι δηλαδή επιτέλους η κ. Μέρκελ με αυτές τις εξελίξεις θα κληθεί να λάβει γρηγορότερα μια απόφαση. Προσωπικά φοβάμαι ότι μπορεί τελικά να το κάνει και να επιτρέψει την ενεργοποίηση του πακέτου των 45 δισ. ευρώ.

- Γιατί θεωρείτε αρνητική αυτή την εξέλιξη;

Η Ελλάδα για  να εξυπηρετήσει τα χρέη της θέλει 80-90 δισ. μέσα στον ...επόμενο χρόνο και με χαμηλά επιτόκια, όχι του 5% που ζητά η κ. Μέρκελ. Αν λοιπόν προσφύγουμε τώρα στο μηχανισμό, θα πάρουμε απλά μια παράταση μέχρι τον Ιανουάριο ενώ παράλληλα θα αυξήσουμε και το ύψος των χρεών μας.

- Θεωρείτε δηλαδή μονόδρομο την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας;

Αυτό που έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό και έχω γίνει και δυσάρεστος είναι ότι η αναδιάρθρωση του χρέους διαφαινόταν ως αναπόφευκτη από τον Ιανουάριο εκτός αν οι χώρες τις ΕΕ έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και είχαν τη διάθεση και τη δυνατότητα να αυτοοργανωθούν έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτής της αναδιάρθρωσης.

Πλέον, είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Η μόνη πιθανότητα να αποτραπεί κάτι τέτοιο είναι να θελήσει η Γερμανία να μη μας αφήσει να πεθάνουμε, κάτι που ωστόσο μέχρι σήμερα δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να το κάνει. 

- Μετά τα ρεκόρ των ελληνικών spreads, ανοδικά κινούνται και τα Πορτογαλικά τις τελευταίες μέρες. Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η ακεραιότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αν χρεοκοπήσει  η Ελλάδα μετά θα αρχίσει η πίεση  σε άλλες χώρες. Η επόμενη δεν  είναι απαραίτητα η Πορτογαλία, μπορεί να είναι η Βουλγαρία ή ακόμα και η Γαλλία. Είναι ένα ντόμινο που θα σταματήσει μόνο στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Έτσι, το ζήτημα διάλυσης της ευρωζώνης είναι υπαρκτό. Το θέμα είναι πλέον αν εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε το ευρώ στα επίπεδα που πρέπει.

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε μια κατάσταση πολιτικής παράλυσης και δε γνωρίζουν ούτε οι ίδιο τι θέλουν να κάνουν. Βασικό ρόλο στην πολιτική που θα ακολουθηθεί παίζει φυσικά η Γερμανία, η οποία πρέπει να αποφασίσει ως προς το τι ρόλο θέλει να έχει ο εξής. Γιατί η κρίση της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό η κρίση της Γερμανίας. 
* Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham. Κατόπιν δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο. Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα, το 2003 ίδρυσε το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008). Διατελεί Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: