Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η ελληνική Ναυτιλία στο στόχαστρο του ΔΝΤ

Η επικείμενη έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα και η αναμονή για λήψη σκληρών μέτρων δεν θα αφήσει αλώβητη την ελληνική ναυτιλία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει το ΔΝΤ είναι και η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που απολαμβάνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν έδρα την Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις ενώ η Ελλάδα θα κινδυνέψει να χάσει τις εταιρείες που αποτελούν πηγή εσόδων για τη χώρα, εκπροσωπώντας την ισχυρότερη γαλανόλευκη βιομηχανία.
Πριν από λίγους μήνες, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης με την...
παγκόσμια ναυτιλία να έχει κλονιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης με τα χειρότερα να μην έχουν έρθει ακόμα, με τις τράπεζες να αδυνατούν να βάλουν πλάτη στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις κυκλοφόρησα σενάρια για επικείμενη φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους στο axiaplus.gr "εάν φορολογηθούν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που προστατεύονται και από το Σύνταγμα, θα μεταφερθούν στο εξωτερικό" και προσθέτουν:
" Οι εταιρείες διαχείρισης management companies υπάγονται στον νόμο 89 και βάση του Συντάγματος δεν φορολογούνται. 
Και δεν έχει να κάνει με ποια σημαία κυματίζει στα πλοία της κάθε εταιρείας. Ακόμη και ξένη σημαία να έχουν οι εταιρείες αυτές δεν φορολογούνται. 
Εάν αλλάξει το καθεστώς τότε θα αναγκαστούν οι Έλληνες εφοπλιστές και όχι μόνο να φύγουν στο εξωτερικό, και πάνε στο Μονακό, στην Κύπρο ή τη Σιγκαπούρη για παράδειγμα, όπου θα είναι αφορολόγητες". 
Του Μηνά Τσαμόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: