Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αχός βαρύς ακούγεται πολλά κανόνια πέφτουν

“How many times must the cannon balls fly, before they’re forever banned? The answer is blowing in the wind”
Bob Dylan
Κανόνια ετοιμάζονται να ακουστούν στην Ε.Ε., καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν μια ντουζίνα κρατών θα βιώσει φέτος εκτροχιασμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. 
Κραταιές δυνάμεις της Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία, περιφερειακές «δυνάμεις», όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, παραδοσιακές χώρες του «πυρήνα» (Βέλγιο, Αυστρία) και ανερχόμενοι μεγάλοι παίκτες (Εσθονία, Σλοβακία και Βουλγαρία) κατηγορούνται από τις ευρωπαϊκές αρχές ότι "μανιπιουλάρουν" τα οικονομικά δεδομένα και τα οικονομικά εργαλεία κρύβοντας το πραγματικό μέγεθος του χρέους και των ελλειμμάτων τους.

Οι Βρυξέλλες  καλούν αυτή την dirty dozen να λογοδοτήσει άμεσα αναφορικά με το πώς σχεδιάζει να περιορίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, ώστε να είναι μέσα στο ...
όριο του 3% που προβλέπει το Μάαστριχτ (αυτό, φυσικά ισχύει κυρίως για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης). 
Σε αντίθετη περίπτωση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να αρχίσουν το γνωστό πλέον τροπάριο της λήψης έκτακτων επώδυνων μέτρων.
Υπολογίζεται  ότι φέτος το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του συνόλου των κρατών της ζώνης ευρώ θα υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2008, καταγράφοντας ρεκόρ στην εντεκάχρονη ιστορία του κοινού νομίσματος, με τις κυβερνήσεις να μην μπορούν να κοντρολάρουν τις «τρύπες» που άφησε η διοχέτευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στις οικονομίες ως στήριξη για την χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.
 Παρά ταύτα, το παράδειγμα των «στρεβλών στοιχείων» της Ελλάδας (βλέπε και σχέσεις με Goldman Sachs) θα έπρεπε να γίνει μάθημα στους εταίρους μας. 
Δεν θα ήταν παράλογο να αρχίσουν να εξετάζουν τρόπους πρόσκαιρης παράκαμψης των κριτηρίων του Μάαστριχτ, που είχαν εκπονηθεί σε άλλες εποχές. 
Κι όμως η κυρία Μέρκελ ζήτησε, αντ’ αυτού, να συμπεριληφθεί στις Συνθήκες άρθρο αποπομπής κράτους από την ευρωζώνη σε περίπτωση κατ’ επανάληψιν καταπάτησης των όρων.
 
Δεν ξέρω σε τι μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που ολόκληρη η ευρωζώνη νοσεί. Επίσης, δεν ξέρω πόσους κανονιοβολισμούς μπορεί να έχει μετρήσει από το 1963 ο «θείος Bob» και αν βρήκε απαντήσεις να αιωρούνται στον άνεμο, πάντως στην Ε.Ε. των ισχυρών τα μεγάλα κανόνια μάλλον τώρα ετοιμάζονται να σκάσουν. 
Όπως και να το κάνεις, είναι ωραίο αίσθημα να μην νιώθεις μόνος…
Γράφει ο Αρμαγεδδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: