Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι Έλληνες της Καλιφόρνιας (American Hellenic Council of California)

Σε πολυτελές ξενοδοχείο του Los Angeles απονέμονται το βράδυ του Σαββάτου, 17 Απριλίου, τα ετήσια βραβεία του Αμερικανοελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας (American Hellenic Council of California), που είναι μια υπερκομματική ομογενειακή οργάνωση η οποία προάγει την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την σταθερότητα στην Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενημερώνοντας την Αμερικανική κοινή γνώμη και τους φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα ....
.... τρέχοντα θέματα και τις διαμάχες στην περιοχή αυτή.
Dina Titus 
Dina Titus
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που αποφάσισε να τιμήσει φέτος το Αμερικανοελληνικό Συμβούλιο Καλιφόρνιας είναι η άλλοτε καθηγήτρια πανεπιστημίου και νυν βουλευτής Dina Titus, η οποία εκπροσωπεί στο Κογκρέσο την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Πολιτείας Nevada, που περιλαμβάνει το τμήμα του Las Vegas και βόρεια προάστια της παγκόσμιας πρωτεύουσας των τυχερών παιγνιδιών και της ψυχαγωγίας. 
Η Dina, ή Κωνσταντίνα, όπως είναι το βαφτιστικό της όνομα με το οποίο και την αποκαλούν οι πολλοί Ελληνοαμερικανοί φίλοι της, είναι μέλος των βουλευτικών επιτροπών για θέματα Συγκοινωνιών, Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικής Ασφάλειας κι επίσης της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο που απαρτίζεται σήμερα από 140 διακεκριμένους ομογενείς κι άλλους φιλέλληνες νομοθέτες. Η Κωνσταντίνα πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε μια κωμόπολη της Πολιτείας Georgia, βαθειά στον Αμερικανικό Νόμο, όπου ο παππούς της είχε εστιατόριο. Δεν υπήρχαν Ελληνικά σχολεία εκεί, ούτε ελληνορθόδοξη εκκλησία και η οικογένειά της χρειάζονταν να καλύπτει μια απόσταση 150ων και να πηγαίνει στην πλησιέστερη μεγαλούπολη της περιοχής, το Jacksonville, όποτε χρειάζονταν να αγοράσει ελληνική φέτα και ελιές Καλαμάτας. Η ομογένεια της Καλιφόρνιας θα της απονέμη το Βραβείο του  Περικλέους.
Τηλεοπτικό πορτραίτο της Dina Titus, με εκτενείς αναφορές στις ρίζες της, έφτιασε η Ελληνική Υπηρεσία της VOA πριν δύο χρόνια, όταν η ομογενής αποφάσισε να διεκδικήσει την βουλευτική έδρα της περιφέρειάς της.

Επίσης η Dina Titus είναι ένθερμος  υποστηρικτής της προσπάθειας για την επιστροφή στην Αθήνα των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Δείτε σχετική συνέντευξη πού είχαμε μαζί της κάνοντας κλικ εδώ.
George MarcusGeorge Marcus
Το Αριστείο Βραβείο της Οργάνωσης θα απονεμηθεί στον μεγαλοεπιχειρηματία και φιλάνθρωπο George Marcus, που γεννήθηκε ως Γιώργος Μουτσάνας στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου , το 1945, μαζί με τους γονείς τους και την αδελφή του Όρσα. Είναι απόφοιτος των περίφημων Πανεπιστημίων Harvard της Βοστώνης και Georgetown της Ουάσιγκτον.  Από το 1971 βρίσκεται στο πηδάλιο ενός κολοσσιαίου ιδιόκτητου ομίλου διοίκησης κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων, εταιρειών παροχής υπηρεσιών, γραφείων επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Εκτός από τους πολλούς επαγγελματικούς συνδέσμους στους οποίους ανήκει, ο George Marcus είναι μεταξύ άλλων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σύγχρονων Ελληνικών Μελετών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Αγίου Φραγκίσκου, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ορθοδόξων Χριστιανικών Φιλανθρωπιών, μέλος της λεγόμενης Ομάδας των 100, που στηρίζει οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, μέλος του Συλλόγου Ήλιος και μέλος της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Έχει χειροτονηθεί σε Άρχοντα Έξαρχο από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ιάκωβο και έχει επίσης ιδρύσει την οργάνωση Δύναμις, την οποίαν εξακολουθεί να διευθύνει σε δραστηριότητες που αποβλέπουν στην ανάδειξη ικανών ομογενών σε αιρετά αξιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Demetrios LiappasDemetrios Liappas
Το βραβείο που έχει ιδρύσει η Αμερικανοελληνικό Συμβούλιο Καλιφόρνιας προς τιμή του Θεόδωρου Σαλούτου, απονέμεται φέτος στον Δημήτριο Λιάπα (Demetrios Liappas), που γεννήθηκε στην Καστοριά, μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και ήρθε στην Αμερική το 1956, οπότε εγκαταστάθηκε στο Cleveland της Πολιτείας Ohio. Ύστερα από σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Case και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο Demetrios Liappas Demetrios Liappas εργάστηκε σε μεγάλες Αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες, όπως η Westinghouse, η General Electric και η Honeywell.  Στο ακαδημαϊκό έτος 1972-73 άρχισε να διδάσκει Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount του Los Angeles όπου και συνδέθηκε με τον αείμνηστο Πέτρο Καλογερά και τον καθηγητή ανθρωπιστικών σπουδών Hugh Gray. Οι τρείς τους συνεργάστηκαν αργότερα και στην ίδρυση του Κέντρου Σύγχρονων Ελληνικών Μελετών Basil P. Caloyeras, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ως διευθυντής του Κέντρου αυτού, που άρχισε να λειτουργεί το 1960, ο κύριος Λιάππας, έφερε εκεί πολλούς διακεκριμένους καθηγητές, λόγιους, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες που δίδαξαν διάφορα προσφερόμενα μαθήματα. Κάθε εξάμηνο ο ίδιος συνεχίζει να διδάσκει δύο-τρία μαθήματα γύρω από θέματα που ανάγονται στην σύγχρονη ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και κουλτούρα. Είναι επίσης μέλος της Εταιρείας Ελληνικής Κληρονομιάς της Νότιας Καλιφόρνιας, μέλος της ΑΧΕΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Huffington στο πανεπιστήμιο Loyola Marymount.
Zoye FidlerZoye Fidler
Μία ακόμα προσωπικότητα που θα τιμηθεί το Σάββατο στο Λος Άντζελες είναι η Zoye Marino Fidler, Συνιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κληρονομιάς. Θα της επιδοθεί και αυτής ένα Βραβείο Θεόδωρου Σαλούτου, σε αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς στην διατήρηση των ιστοριών που συνθέτουν πολλές περιόδους της ιστορίας του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Zoye Fidler, κόρη του Μαρίνου Μαρινόπουλου από την Αρκαδία της Πελοποννήσου και της Ελένης Φραγκοπούλου από την Λέρο των Δωδεκανήσων, πέρασε χρόνια πολλά στο Σηάτλ και ακόμα περισσότερα στην Νότια Καλιφόρνια τεκμηριώνοντας ιστορίες των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, οι οποίες και αποτελούν τώρα ένα πολύτιμο κεφάλαιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κληρονομιάς το οποίο ίδρυσε η ίδια το 1985 και διηύθυνε μέχρι πρόσφατα, οπότε αποσύρθηκε ύστερα από 20χρονη διακεκριμένη δράση. Το έργο της κυρίας Fidler είναι ανεκτίμητο. Ξεκίνησε παίρνοντας συνεντεύξεις από μετανάστες από την Ελλάδα που εγκαταστάθηκαν στην Νότια Καλιφόρνια στις αρχές του περασμένου αιώνα, κατόπιν επικέντρωσε την προσοχή στο μεταναστευτικό ρεύμα που εκδηλώθηκε από την Ελλάδα προς την Αμερική στα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκλήρωσε την μελέτη της πάνω στην ομογενειακή εμπειρία με συνεντεύξεις που είχε με τα παιδιά των μεταναστών εκείνων, τα οποία γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά εξακολουθούν να περηφανεύονται για την ελληνική κληρονομιά τους. Το έργο της Zoye Fidler της έχει ήδη εξασφαλίσει μια περίοπτη θέση στο Ελληνοαμερικανικό Πάνθεο.
Vicki LiviakisVicki Liviakis
Την τελετή της απονομής των βραβείων θα παρουσιάσει η διακεκριμένη δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Vicki Liviakis, που μόλις γύρισε από την Σαγκάη της Κίνας, από όπου κάλυψε για το Αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό την μεγάλη παγκόσμια έκθεση World Expo 2010. Η Vicki έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και ζει στο San Francisco. Ανταποκρίσεις και προγράμματά της έχουν παρουσιαστεί από σχεδόν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβανομένων του NBC, του FOX, του CBS και του PBS. Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία Emmy Awards κι έχει επίσης κερδίσει βραβεία για διερευνητικό ρεπορτάζ, για καλύτερο ντοκιμαντέρ και για εξαίρετες δημοσιογραφικές επιδόσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
/ / voanews / /  

Δεν υπάρχουν σχόλια: