Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Πόλεμος Ε.Ε. - Goldman στην… Ελλάδα!

Ένας πρωτοφανής πόλεμος πολιτικών ηγεσιών και τραπεζών του γαλλογερμανικού άξονα με την Goldman Sachs, την τράπεζα που κατηγορείται διεθνώς, ότι κερδίζει δισεκατομμύρια ενορχηστρώνοντας κερδοσκοπικές επιθέσεις, μαίνεται πλέον ανοικτά επί ελληνικού εδάφους!
Οι αψιμαχίες, που καταγράφονται συνεχώς από τα διεθνή media τις τελευταίες ημέρες, αγγίζουν πια ευθέως και την ελληνική κυβέρνηση, που εμμέσως πλην σαφώς επικρίνεται από την κορυφαία γαλλική εφημερίδα Le Monde, για την τοποθέτηση ενός στελέχους, που εργάσθηκε κατά το παρελθόν στην Goldman Sachs, στη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Ο επί δεκαετία και με τρεις διαδοχικές διοικήσεις treasurer της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, βρέθηκε στο στόχαστρο της γαλλικής εφημερίδας, η οποία αποκάλυψε, ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) διεξάγει έρευνα για το ρόλο του στη μεταβίβαση των επίμαχων swaps του 2001 από την Goldman στην ...
Εθνική.
Τα swaps, ως γνωστόν, είχαν χρησιμοποιηθεί για να εξωραϊσθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και βρίσκονται στο επίκεντρο άλλης έρευνας, από την Eurostat, η οποία περιέργως θυμήθηκε να την αρχίσει όχι το 2003, όταν αποκαλύφθηκαν οι συμφωνίες από το Risk Magazine, αλλά σήμερα, εν μέσω των κερδοσκοπικών μεθοδεύσεων της Goldman κατά του ευρώ.
Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ο ρόλος ανθρώπων της Goldman σε κορυφαίες θέσεις και επισημαίνεται ότι και ο Ότμαρ Ίσινγκ, Γερμανός πρώην κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, που τάσσεται σταθερά κατά της διάσωσης της Ελλάδας, έχει σήμερα θέση συμβούλου της αμερικανικής τράπεζας. Εν ολίγοις, το δημοσίευμα φαίνεται να καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και την ελληνική, να προστατευθούν από το δίκτυο «πρακτόρων» της αμερικανικής τράπεζας, που οργανώνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά του ευρώ.
Απαντώντας στην Monde, ο Π. Χριστοδούλου τονίζει με νόημα, ότι εργάσθηκε στην Goldman προ εικοσαετίας και πλέον, με αρμοδιότητα τα ομόλογα του Καναδά, ενώ οι συναλλαγές του 2005 για τη μεταβίβαση των swaps στην Εθνική, έγιναν με διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Πάντως, ο κ. Χριστοδούλου είχε κεντρικό ρόλο σε όλες τις συναλλαγές από το 2005 και μετά με τα επίμαχα swaps, καθώς ήταν υπεύθυνος του treasury της Εθνικής, αναφερόμενος απευθείας στο διοικητή της τράπεζας.
Η Wall Street Journal αποκάλυψε πρόσφατα, ότι το 2005 αυτά τα swaps αγοράσθηκαν από την Εθνική και το 2009, πάλι σε συνεργασία με την Goldman, τιτλοποιήθηκαν, για να τοποθετηθούν ως εγγύηση δανεισμού στην ΕΚΤ και να αντλήσει η Εθνική περισσότερα από 5 δις. ευρώ, μέσω των διαδικασιών αναχρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών.
«Διώξτε την Goldman»!
Η ουσία είναι, όπως τονίζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη στο “S”, ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην Goldman Sachs, που μέχρι πρόσφατα δεν είχε μόνο πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες περίπλοκες συναλλαγές με την Ελλάδα, αλλά είχε αναλάβει τους τελευταίους μήνες και το ρόλο του βασικού συμβούλου του υπ. Οικονομικών για τη διάθεση ομολόγων στη διεθνή αγορά.
Η θεωρία που ενστερνίζονται και οι δύο ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, αλλά φαίνεται ότι συμμερίζεται ακόμη και ο Μπεν Μπερνάνκε της Fed, λέει ότι η Goldman έπαιξε ένα διπλό παιχνίδι με την Ελλάδα και το ευρώ, ανάλογο με τα παιχνίδια που κατηγορείται ότι έπαιξε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν με μεγάλα κέρδη, εις βάρος της AIG, της Lehman, της αγοράς δομημένων προϊόντων με «τοξικά» στεγαστικά δάνεια, ή ακόμη και της Morgan Stanley.
Η Goldman, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, ενώ υποτίθεται ότι βοηθούσε την Ελλάδα να διαθέσει τίτλους στη διεθνή αγορά και είχε προνομιακή πληροφόρηση για τα μελλούμενα, ταυτόχρονα έπαιρνε –ευθέως ή έμμεσα- θέσεις εναντίον των ελληνικών ομολόγων στην αγορά των CDS, αλλά και με ανοικτές πωλήσεις ομολόγων. Και ποντάριζε στο σενάριο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, που θα κλόνιζε το ευρώ, ανοίγοντας παράλληλα μεγάλες θέσεις κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος.
Η Άνγκελα Μέρκελ επιτέθηκε ευθέως σε τέτοιες κερδοσκοπικές πρακτικές, αλλά και στις μεθοδεύσεις της Goldman για τον εξωραϊσμό των ελληνικών στοιχείων, ενώ η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προωθεί ήδη μέτρα προστασίας από την κερδοσκοπία στα CDS, τα οποία θα πλήξουν ένα βασικό εργαλείο κερδοσκοπίας της Goldman, αν εφαρμοσθούν.
Ο Γερμανός βουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε καθαρά, ότι μια τράπεζα, όπως η Goldman, που έχει επανειλημμένα εμπλακεί σε κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά του ευρώ, δεν πρέπει να επιτρέπεται να διαθέτει στην αγορά τίτλους της ελληνικής κυβέρνησης. Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, έφθανε στην Αθήνα, για να ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει η κορυφαία γερμανική τράπεζα το ρόλο του βασικού dealer ελληνικών ομολόγων, εκτοπίζοντας από τη θέση αυτή την Goldman Sachs.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν, ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στέλνουν πλέον ένα σαφές μήνυμα: η Goldman, αλλά και οι πρακτικές που έχει διδάξει στο χρηματοοικονομικό χώρο και μπορεί να υιοθετούνται και από άλλους ισχυρούς «παίκτες» των αγορών, θα βρουν μπροστά τους ισχυρές αντιστάσεις από τις κυβερνήσεις. Παράλληλα με το «στοπ» στην Lehman, οι μεγάλοι της Ευρώπης φαίνεται ότι θέλουν να ανοίξουν το δρόμο στις δικές τους ισχυρές τράπεζες, για να εκμεταλλευθούν πλέον αυτές την ιδιαίτερα προσοδοφόρα ελληνική αγορά ομολόγων. Και το επιτυγχάνουν, αν αναλογισθεί κανείς, ότι ήδη η «κηδεμονία» του ελληνικού χρέους έχει σιωπηρά συμφωνηθεί να περάσει στην Deutsche Bank, πιθανόν με τη συνεργασία κορυφαίων γαλλικών τραπεζών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: