Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Οι τρεις "πληγές" της οικονομίας

Μεγαλύτερη ύφεση, υψηλές δαπάνες για τόκους και περιορισμένα φορολογικά έσοδα συνιστούν για φέτος τα τρία μεγαλύτερα δεινά της ελληνικής οικονομίας.
Αυτά περιγράφονται στη δεύτερη μηνιαία έκθεση υλοποίησης του ΠΣΑ που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν. 
Πρόκειται ουσιαστικά για τα σημεία τα οποία εντόπισε το κλιμάκιο των ελεγκτών που επισκέφθηκε πρόσφατα, κρούοντας έτσι τον «κώδωνα του κινδύνου» στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.  
 Στην έκθεση που απεστάλη στα κοινοτικά όργανα αναφέρεται ότι τα μέχρι τώρα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ίσως συρρικνωθεί εφέτος με υψηλότερο ρυθμό.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ...
ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ μετά το τρίτο τρίμηνο.
 Να σημειωθεί ότι το 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%.
 Σύμφωνα με την έκθεση τεράστιο αγκάθι για φέτος θα αποτελέσουν οι δαπάνες για τόκους που θα ανέλθουν στα 12,95 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. ευρώ το 2009. Δηλαδή η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 600 εκατ. ευρώ.
 Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι η επιβάρυνση θα πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.
Τα χρεολύσια εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 33%, στα 19,51 δισ. ευρώ από 29,14 δισ. ευρώ φέτος, γεγονός το οποίο υπολογίζεται ότι θα δώνει «ανάσα» στο επιβαρημένο πρόγραμμα δανεισμού το 2010 που θα φθάσει τα 54 δις. ευρώ .
Επίσης, στην έκθεση τονίζεται ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις στον τομέα των δαπανών, ενώ στα έσοδα κινούνται λίγο κάτω από τον στόχο.
Το Φεβρουάριο, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι στόχου για 9%.
 Στο πρώτο δίμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά 7,9% (9,9% τον Ιανουάριο), ενώ τον Ιανουάριο δαπανήθηκε το 5,5% των ετήσιων δημοσίων δαπανών.
 Τέλος, σχετικά με το Ασφαλιστικό, στην έκθεση αναφοράς επισημαίνεται ότι οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν τη μείωση των ανώτερων ορίων των συντάξεων, τη σταδιακή αύξηση των νόμιμων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλαγές οι οποίες ενδεχομένως να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: