Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η πώληση νησιών είναι ίσως η μόνη διέξοδος!


Μετά την γενική κατακραυγή του κόσμου εναντίον των Γερμανών, οι οποίοι μας πρότειναν να πουλήσουμε μερικές βραχονησίδες για να ελέγξουμε το Δημόσιο Χρέος, διάβασα σήμερα μια πρόταση απο τον κ. Γ. Καισάριο του οποίου τις απόψεις εκτιμώ!
Η ιδέα δεν είναι των Γερμανών!
Πρωτοακούσθηκε το 1990 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Κ. Μητσοτάκη! . 
Η πρωτόγνωρη πρόταση για εκείνη την περίοδο, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και απεσύρθη, 
Η μικρή πλειοψηφία της μιας έδρας στη Βουλή, παρά το 48% που πήρε στις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έκανε το θαύμα της για πρώτη φορά, ακολούθησαν κι' άλλες πρόσφατα το 2007 - 2009!
Κατά την άποψη μου δεν πρέπει αυτή η πρόταση ν' απορριφθεί χωρίς σοβαρή μελέτη!
Στάθης Σαραφόπουλος
Οικονομολόγος, πρ. Βουλευτής
Γενικός Εισηγητής του Προυπολογισμού του Κράτους για το 1993.

Στο πρόσφατο VIDEO που ανέβασα, όπου μιλούσα για την επιλογή της στάσης πληρωμών (http://www.market-talk.net/index.php/id/8181), έκανα ορισμένες επισημάνσεις.
Είπα ότι άσχετα αν πετύχει η όχι το σχέδιο σταθερότητας (που εκτιμώ ότι δεν θα πετύχει), το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι η εξάρτηση μας από τις αγορές θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί του χρόνου.
Για να μην γίνει αυτό, είπα ότι θα πρέπει να...
ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός - μείωση δαπανών τις τάξεως των 20-25 δις περίπου (με την όποια ύφεση συνεπάγεται).
Τέλος είπα ότι παράλληλα με αυτό, θα πρέπει να ρευστοποιηθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 50 δις.  
Χαριτολογώντας βέβαια είπα ότι μας βλέπω να πουλάμε κανένα νησί.
Οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των Γερμανών να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία και ενδεχομένως ορισμένα ξερονήσια είναι αδικαιολόγητες.
Για άλλη μια φορά, δεν αντιλαμβανόσαστε το πρόβλημα, Και το πρόβλημα είναι το τεράστιο χρέος ... το οποίο ο μέσος Έλληνας πολίτης αλλά και πολιτικός δεν κατανοεί.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων είναι η μόνη αδιέξοδος αν δεν θέλουμε να κηρύξουμε στάση πληρωμών στο μέλλον. Μάλιστα θα έλεγα ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε που το ανέφεραν οι Γερμανοί, διότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος ενδιαφέρεται!! Θα υπάρξει δηλαδή bid αν βγούμε να πουλήσουμε.
Διότι, από που νομίζουν ορισμένοι ότι θα μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας; Έχουν κάτι άλλο να προτείνουν; Άρα προς τι η μεγάλη φασαρία;; Έχουν ορισμένοι καμία καλή ιδέα για το πως θα βγούμε από αυτή την κατάσταση;; Αν ναι, να μου τι πουν και έμενα για να την μάθω.
Το πρόβλημα όμως πουλώντας περιουσιακά στοιχεία δεν είναι ότι θα θίξει την υπερηφάνεια μας. Το πρόβλημα είναι ότι αν πουληθούν περιουσιακά στοιχεία χωρίς να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, δεν θα κάνουμε τίποτα.
Να υπενθυμίσω ότι το κράτος έχει πουλήσει σχεδόν όλα τα ρευστά ασημικά που έχει τα τελευταία 10 χρόνια. Προς τι αποτέλεσμα;; Κανένα!!
Ο λόγος είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για να μειωθεί το χρέος, αλλά ίσα ίσα για να μπαλώσουν τους προϋπολογισμούς. Τα έχω τονίσει αυτό και τα έχω πει πολλές φορές. Όταν πουλάς περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει αυτά τα λεφτά να πάνε απευθείας για μείωση τους χρέους αγοράζοντας ομόλογα (αγορά ίδιων μετοχών ας πούμε) από την αγορά.
Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί το χρέος και με κανέναν άλλον τρόπο. Παράλληλα δε, θα πρέπει να μειωθούν και κατακόρυφα οι δαπάνες. Αν δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό ο μέσος πολίτης και ειδικά οι περισσότεροι πολιτικοί (καλά από το ΚΚΕ δεν περιμένω κατανόηση), τότε είμαστε χαμένοι από χέρι και τη στάση πληρωμών δεν την γλιτώνουμε με τίποτα.
Όλα τα άλλα περί των κακών Γερμανών τα ακούω βερεσέ. Έχουν απόλυτο δίκιο ότι θα πρέπει να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχειά. Αλλά αν τα πουλήσουμε, θα πρέπει να μειώσουμε το χρέος και όχι να τα δώσουμε για άλλη μια φορά για συντάξεις.
Εν απουσία ενός τέτοιου σχεδίου (που δεν βλέπω να υλοποιηθείτε) τα πράγματα δεν θα εξελιχτούν καλά.
Διότι ακόμα και αν πούμε ότι το σχέδιο σταθερότητας πετύχει, δεν θα έχουμε καμία αναπτυξιακή προοπτική και το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της οικονομίας  θα είναι η υψηλή ανεργία για πάρα πολλά χρόνια. Και τούτο αν υποθέσουμε ότι δεν πτωχεύσουμε στο μεσοδιάστημα.

1 σχόλιο:

George Kessarios είπε...

Ευχαριστω για τα πολυ καλα λογια.