Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Στη σέντρα οι αμερικανικές τράπεζες στην Ε.Ε.


Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του… θέλει η λαϊκή ρήση, που αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ορθή, με αφορμή τα αμερικανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Η διαβόητη για τη δραστηριοποίησή της στην αγορά των «CDS», ασφαλιστική εταιρία «American International Group» (AIG), για τη διάσωση της οποίας το αμερικανικό δημόσιο κατέβαλε κολοσσιαία ποσά το 2008, εμφανίζεται προσκολλημένη στις τακτικές του μελανού παρελθόντος της.
Όπως μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η AIG εφηύρε μια νέα «φόρμουλα» χορήγησης «μπόνους» στα ανώτερα στελέχη της, επιχειρώντας έτσι να ελιχθεί μακριά από τη σφοδρή κριτική που έχουν δεχθεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες αν και διεσώθησαν με χρήματα φορολογουμένων, διανέμουν μυθώδη «μπόνους» στο....
διευθυντικό τους προσωπικό.
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, με βαθμίδες από το 1 έως το 5 το οποίο όλως «τυχαίως» θα δοκιμαστεί στα 100 πλέον υψηλόμισθα στελέχη της εταιρίας, σε πιλοτική βάση, ώστε έως το τέλος του μήνα τα στελέχη αυτά να «δικαιούνται» «μπόνους».
Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρία υποστηρίζει ότι στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση των συγκεκριμένων στελεχών στις θέσεις τους, μετά την πρόσφατη αποχώρηση ορισμένων εκ των συναδέλφων τους που κατείχαν υψηλόμισθες θέσεις.
Τακτικές αντίστοιχες με αυτή της χορήγησης υπέρογκων αμοιβών, χαρακτηριστικές της φιλοσοφίας που οδήγησε στην περίφημη πιστωτική κρίση και τη συνεπακόλουθη οικονομική ύφεση, εξακολουθούν να έχουν πάντως σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών Οίκων, παρά την υπέρβαση της αρχικής κρίσης, καθώς κλονίστηκε σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη προς αυτούς.
Στην Ευρώπη, όπως διαπιστώνει έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» η εταιρία "Dealogic", πέρυσι για πρώτη φορά κατά την τελευταία πενταετία, ούτε μια αμερικανική επενδυτική τράπεζα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εννέα κορυφαίων ειδικών διαπραγματευτών επί ομολόγων ενώ στη δέκατη θέση φιγουράρει η JP Morgan.
Η Goldman Sachs, με την οποία τόσο ασχοληθήκαμε τελευταία, δεν βρίσκεται καν στη λίστα ενώ το 2006 κατείχε την πέμπτη θέση και το 2008 την όγδοη.
Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ εκείνων που χειρίζονται το χρέος το οποίο εκδίδουν τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, με χαρακτηριστικότερα πιστωτικά ιδρύματα την Barclays Capital, Deutsche Bank και την Société Générale . Η δική μας Εθνική Τράπεζα, καταλαμβάνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, τη δέκατη θέση της ίδιας λίστας.
του Ν.Γ. Δρόσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: