Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Τριπλό "όχι" από τις Βρυξέλλες και ...συνεχίζουμε!

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη περιμένουν στις Βρυξέλλες τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του. Τα γκρίζα σύννεφα έχουν ήδη αρχίζει να συγκεντρώνονται πάνω από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin –την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα– με την ελληνική οικονομία μόλις και μετά βίας να περνά το κρίσιμο τεστ των Ευρωπαίων που δεν φαίνεται να ικανοποιούνται πλήρως με τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τρία είναι τα σημεία τριβής Ελλάδας και Βρυξελλών που βάζουν την χώρα μας στο «μάτι του κυκλώνα»:
Πρώτον, Οι προβλέψεις για την ύφεση που σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει φέτος το -2%.
Δεύτερον οι αισιόδοξες –όπως τις χαρακτηρίζουν κοινοτικές πηγές– εκτιμήσεις για την είσπραξη φορολογικών εσόδων και
τρίτον οι υποτιμημένες εκτιμήσεις για τις κρατικές δαπάνες που προβλέπονται φέτος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η ύφεση της τάξης του 2% του 2009 επιβαρύνει την ελληνική οικονομία το 2010 κατά... 0,9%.
Αν στο ποσοστό αυτό προστεθεί και το 0,3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για το μέγεθος της ύφεσης φέτος, τότε προκύπτει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 1,2%. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν αποκλείει το μέγεθος της ύφεσης να κινηθεί και φέτος στα επίπεδα του 1,5% - 2%, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να φτάσει μέχρι και το 4% η ύφεση το 2010.
Κάτι, πάντως, που θεωρούν απίθανο στο υπουργείο Οικονομικών.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι πολύ δύσκολα το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξεις φέτος τα 1,3 δισ. ευρώ που περιμένει από τον αυξημένο ΦΠΑ, με δεδομένη την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την κακή πορεία των εσόδων –ειδικά του ΦΠΑ– το πρώτο δίμηνο του 2010. Αμφιβολίες εκφράζονται και για το κατά πόσο οι αυξήσεις στους ΕΦΚ στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας  που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ε.Ε., τα έσοδα υστέρησαν έναντι των στόχων (αύξηση 7,9% έπειτα από άνοδο 9,9% τον Ιανουάριο και έναντι ετήσιου στόχου 9%). 
Η αστοχία αυτή αποδίδεται πάντως στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών και τελωνειακών, που «πάγωσαν» τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του Κράτους.
Το τρίτο "όχι" των Βρυξελλών αφορά τις χαμηλές –όπως κρίθηκαν-– δαπάνες για την πληρωμή τόκων για το δανεισμό του δημοσίου. 
Για να προλάβει τα χειρότερα το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην έκθεση προόδου προς την Κομισιόν ότι  η επιμονή των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιθανόν να οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση του ύψους των πληρωμών για τόκους φέτος.
Για να εξευμενίσει  τους αμφισβητίες της Κομισιόν, η κυβέρνηση  επικαλείται τα πρόσθετα σκληρά μέτρα που έλαβε (αύξηση ΦΠΑ κλπ), ενώ «κοστολογεί» τις περικοπές που ανακοίνωσε σε μείωση 10% των μισθών στο δημόσιο και 13% για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η Ελλάδα ενδέχεται να υποβάλει επίσημο αίτημα στήριξης προς τις Βρυξέλλες στην περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού δεν υποχωρήσουν δραστικά εντός των επόμενων εβδομάδων, συμπληρώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση η χώρα θα ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ.
 Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος. "Μέχρι σήμερα δεν μας έχει ζητηθεί. Έχουμε όμως τα μέσα και τα εργαλεία για να το κάνουμε εάν χρειαστεί" δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάι.
Ισχυρό όπλο της κυβέρνησης στη μάχη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες είναι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπου θα γίνεται λόγος για μείωση των ανώτερων ορίων συντάξεων, για σταδιακή αύξηση των νομίμων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Του Στέλιου Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: